Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Grrr, proč nemáte roušku?! Číňané v covidovém chaosu zírají na Katar a vzduchem létají pěsti

Na čínském WeChatu se stal virální hit z videa, kde se do záběrů neorouškovaných fotbalových davů ozývá mocný ženský hlas se silným dialektem jihozápadního města Čcheng-tu. „Grrrrr!“ křičí ironicky, „proč nemáte roušku?!“ Zdroj: 杨中科, Youtube
Na čínském WeChatu se stal virální hit z videa, kde se do záběrů neorouškovaných fotbalových davů ozývá mocný ženský hlas se silným dialektem jihozápadního města Čcheng-tu. „Grrrrr!“ křičí ironicky, „proč nemáte roušku?!“ Zdroj: 杨中科, Youtube

Fotbalový šampionát si připsal další neúmyslný gól – tentokrát se mimoděk trefil do branky čínské politiky nulového covidu. Lockdowny přidušení Číňané zírají na stadiony plné lidí bez roušek: Copak je Katar na jiné planetě? Není. Ale také se nebojí tolik jako Čína.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Ne že by teď v čínských ulicích byli k vidění jen lidé se zakrytými obličeji. V nejlidnatější zemi světa, jejíž vláda i po skoro třech letech pandemie uplatňuje přísnou politiku takzvané nulové tolerance covidu, sice pravidla pořád velí nasadit si roušku i venku na vzduchu, ale ne každý to dodržuje. Dlouhé měsíce vleklých lockdownů a tvrdých opatření mnoho Číňanů vyčerpaly. Najde se hodně lidí, kteří se zlobí. A také hodně těch, kdo otupěli a zlhostejněli.

Takže třeba dnes, u malého pouličního krámku v jihočínském městě Cun-i. Kolem jsou zaparkované mopedy s logem jedné z čínských dovážkových služeb a uvnitř u pultu se tísní tři muži, dalších pět jich postává venku. Viditelnou roušku má jen jeden z nich. Pár dalším není vidět do tváře, ale přinejmenším dva se se zakrýváním obličeje nijak neobtěžovali.

„Užijte si sledování fotbalu! Sportovní loterie,“ hlásá červený transparent nad vchodem.

Foto: CFoto, Sipa USA via Reuters

Čínská národní fotbalová reprezentace se na letošní mistrovství světa v Kataru opět nekvalifikovala, stejně jako na každý dosavadní šampionát od 80. let s jedinou výjimkou, rokem 2002. Při předchozím mistrovství v Rusku 2018 byla Čína přesto mohutně přítomná – jednak skrze ohromné peníze, které do akce jako sponzorka nalila, ale také skrze tehdejší četné zahraniční hvězdy Čínské superligy.

Letos jí zbylo prakticky jen sponzorství, ačkoli do toho se opřela s plnou vervou, protože čínské firmy daly na šampionát v Kataru víc peněz než firmy z kterékoli jiné světové země; shromážděná data mluví o v přepočtu

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Čína

Covid-19

MS ve fotbale

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější