Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ukrajina ve tmě. Co to znamená, když „vypnete“ miliony lidí? Ukrajinci chtějí bitvu s blackoutem vyhrát

Blackout na Ukrajině. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Blackout na Ukrajině. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Je to dobrá i špatná zpráva. Sníh v Kyjevě a jeho okolí dnes taje. Lidé se mohou radovat, že možná nezmrznou. Na druhou stranu ale také přicházejí o zásobárnu vody – sněhové závěje jsou lepší než špinavé kaluže. Jak se žije v 21. století v blackoutu způsobeném Ruskem?

Prší, v noci bylo pod nulou, teď teplota trochu stoupá. Teploměry v tyto dny lidé sledují místo televize. Ta jim nejde, protože nejde elektřina. Zato teploměry patří mezi těch několik málo přístrojů, které fungují nezávisle na tom, do čeho se ruská raketa strefí.

Včera Rusové raket na Ukrajinu vypálili sedmdesát. Dvacet jich Ukrajinci nedokázali sestřelit, a tak napáchaly dost škod. Rusko si za své cíle opět vybralo jejich teplárny, rozvodny, trafostanice…

„V podstatě nic zvláštního, skutečně nám tady včera ‚vypnuli‘ světlo, teplo a vodu,“ hlásí s bohorovným klidem náš ukrajinský spolupracovník Radomyr Mokryk, který pendluje mezi Kyjevem a Lvovem. Tedy když jede vlak. V době blackoutové je to i s vlaky nejisté.

Elektřina aktuálně nejde ani v jednom z těchto dvou měst. Zdá se ale, že Radomyr je ze situace méně vykolejený než my, kteří zkázu ukrajinské energetické sítě sledujeme z tepla svých středoevropských domovů, a když už na Ukrajinu přijedeme, máme své powerbanky a měniče napětí, které nám s pomocí automobilu vyrobí něco, čím si lze nabít počítače. A máme telefony, teplé bundy a teplé spacáky, peníze na ubytování v hotelu s generátorem elektřiny i vědomí, že za pár dnů se vrátíme na území, které Rusové neostřelují.

I my ale potřebujeme palivo, neboli funkční benzinové pumpy vybavené generátory, a mobilní signál i internet. S tím vším je teď v Kyjevě i dalších ukrajinských městech kardinální problém.

I když se podnikatelé, majitelé čerpacích stanic, hotelů i obchodů na blackout stejně jako Radomyr připravovali – nakupovali generátory, dělali si zásoby vody –, dlouhodobě žít

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

Ukrajina

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější