Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Fotbal v Kataru, protest Íránců a „misionářské“ zaujetí Západu

Při hymně se íránští fotbalisté drželi kolem ramen, ke zpěvu se ale na protest proti textu oslavujícímu islámskou republiku nepřidali. Foto: ČTK/AP
Při hymně se íránští fotbalisté drželi kolem ramen, ke zpěvu se ale na protest proti textu oslavujícímu islámskou republiku nepřidali. Foto: ČTK/AP

Glosa Ondřeje Štindla: Fotbalový šampionát v Kataru je z mnoha známých důvodů velice sporný. Nejvýznamnější a potenciálně účinný protest na něm ale ukázali íránští fotbalisté. Snahy západních týmů o společné projevení postoje k pronásledování LGBTQ+ komunity v Kataru naopak skončily velmi rychle. Mohly mít nějaký reálný význam?

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Anglická fotbalová reprezentace v pondělí na mistrovství světa smetla Írán 6:2. Význam utkání ale nespočíval jenom v dění na hřišti. Velkou pozornost západních médií vyvolal záměr sedmi evropských týmů (Anglie, Wales, Dánsko, Nizozemsko, Belgie, Německo, Švýcarsko) hrát na šampionátu v Kataru pod vedením kapitánů s duhovou páskou s nápisem One Love na znamení solidarity s místní LGBTQ+ komunitou. Sex mezi lidmi stejného pohlaví je totiž v Kataru trestný.

FIFA ale pohrozila, že takovou „výstroj“ bude trestat žlutou kartou, a evropské týmy proto od plánu upustily. Anglický kapitán Harry Kane utkání odehrál s „předpisovou“ páskou.

Íránští fotbalisté oproti tomu politicky vystoupili. Velmi ostentativním způsobem před zápasem

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Blízký východ

Fotbal

LGBTQ

Lidská práva

MS ve fotbale

Názor

Komentáře, Sport

V tomto okamžiku nejčtenější