Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Divadelní inscenace Příchozí tematizuje život lidí s postižením

Zkouška divadelní inscenace Příchozí. Zdroj: Vzlet
Zkouška divadelní inscenace Příchozí. Zdroj: Vzlet

Vršovická kulturní křižovatka Vzlet uvede celovečerní divadelní inscenaci Příchozí v premiéře 28. a 29. listopadu. Představení pojednává nejen o vztahu člověka s postižením a jeho asistenta. Hendikep tu není tématem, ale silnou metaforou pro setkávání s čímkoliv novým, neobyčejným, neznámým.

Divadelní inscenace Příchozí, pod taktovkou režisérek Alžběty Novákové a Elišky Říhové, vznikla v rámci uměleckého projektu Území nikoho. Projekt představuje nezmapované komunity kolem nás. Kurátorují ho Marta Ljubková, Petr Prokop a Jiří Havelka.

„Při přípravě tohoto dlouhodobého projektu jsme vyšli z pojmu ‚slepé skvrny‘, který použil ve své stejnojmenné knize sociolog Daniel Prokop. Myslel tím ta místa ve společnosti, o nichž nevíme, či je přehlížíme, protože nejsou na první pohled patrná. Z těchto míst pak nejčastěji vzlínají smutek a frustrace,“ představuje Území nikoho Marta Ljubková, hlavní dramaturgyně Vzletu.

Zkouška divadelní inscenace Příchozí. Foto: Štěpán Lohr

Do inscenace Příchozí je zapojeno pět účinkujících s postižením. Ti se mohli divadelních zkoušek účastnit společně se svými asistenty díky projektu Pátý stupeň organizace Asistence o.p.s. Pátý stupeň nabízí lidem s těžkým postižením individuální příspěvek na péči tak, aby jim byla poskytnuta adekvátní asistenční podpora.

„Na zkouškách panovala uvolněná a tvůrčí atmosféra. Myslím, že jsme si to všichni užili. I když jsem se na začátku trochu bál spolupráce s profesionálními herci, ukázalo se, že jsou to normální a obyčejní lidé. Velice dobře se mi s nimi pracovalo. Vůbec nehrálo roli, jestli někdo sedí na vozíku, nebo ne,“ dodává Michal Novotný, jeden z pěti účinkujících.

Vedle lidí s postižením se na jevišti objeví také dva profesionální herci – Antonie Rašilovová a Štěpán Lustyk.

Zkouška divadelní inscenace Příchozí. Foto: Štěpán Lohr

„Na zkoušení Příchozích jsem se těšila a bála se ho zároveň. Bála jsem se, že bez jakékoliv zkušenosti nebo známosti s lidmi s tímto postižením budu neadekvátně reagovat. Bála jsem se své přecitlivělosti. Těšila jsem se na to, až budu pozorovat, jak neherci vnímají divadelní zkoušky a celkově autorskou tvorbu. Strach zmizel velmi rychle a zůstalo jen těšení. Jsem ráda, že se nám povedlo společně vytvořit něco, díky čemu se budeme nadále setkávat. Děkuji divadlu za to, že je pro všechny,“ závěrem dodává herečka Antonie Rašilovová.

Tvůrčí tým

Režie, dramaturgie: Alžběta Nováková a Eliška Říhová
Scéna: Eliška Kociánová, Berta Doubková
Kostýmy: Matilda Tlolková
Masky: Berta Doubková
Hudba: Matěj Šíma
Světelný design: Eliška Kociánová
Hrají: Antonie Rašilovová, Štěpán Lustyk, Lenka Dvořáková, Kateřina Cuřínová, Michal Greško, Michal Novotný, Kristýna Kolenčíková

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Divadlo

Kultura, Mediální spolupráce

V tomto okamžiku nejčtenější