Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vývoj bojů (271. den): Kdo spáchal válečné zločiny v Makijivce a jak smrt ruských vojáků zneužívá ruská propaganda

Moment, kdy ruský voják začal podle dostupných informací střílet na příslušníky ukrajinské armády. Ležící vojáci jsou podle všeho Rusové, kteří se předtím vzdali. Snímek pochází z videa, které začalo v minulém týdnu kolovat ukrajinskými telegramovými kanály, odkud jej převzali ruští propagandisté.
Moment, kdy ruský voják začal podle dostupných informací střílet na příslušníky ukrajinské armády. Ležící vojáci jsou podle všeho Rusové, kteří se předtím vzdali. Snímek pochází z videa, které začalo v minulém týdnu kolovat ukrajinskými telegramovými kanály, odkud jej převzali ruští propagandisté.
  • Co se přesně stalo v Makijivce: nové analýzy.
  • Ruský voják spáchal válečný zločin, když začal střílet během vzdávání se.
  • Ukrajinští vojáci také mohli spáchat válečný zločin, zatím však nejsou důkazy, že by skutečně po přestřelce popravili ruské zajatce.
  • Jak tento případ využívá ruská propaganda.
  • Rusové natočili video jako výstrahu pro mobilizované vojáky, kteří odmítají bojovat.
  • Video dne: jak ukrajinští vojáci vyrábějí improvizované sebevražedné drony.

Přinášíme komentářové shrnutí situace na ukrajinském bojišti sestavené z informací různých ministerstev obrany a nezávislých analytiků.

Informace v tomto textu jsou shrnutím výsledků bojů z pondělí 21. listopadu. Aktuální stav na některých místech již může být jiný.

Přehled potvrzených ztrát je na konci článku.

Ve vývoji bojů jsme se už incidentu, při kterém v Makijivce zemřelo 11 ruských vojáků poté, co se vzdávali Ukrajincům, věnovali. Ale událost je stále žhavým tématem, vyšlo několik analýz, které se snažily zjistit, co se přesně stalo.

Rusové ji využívají také ke své propagandě, kterou chtějí podkopat obraz ukrajinské armády doma i v zahraničí.

Ze zatím dostupných zdrojů se spíše nezdá (i když to nelze vyloučit), že by ukrajinští vojáci chladnokrevně popravili ruské vojáky.

Co se stalo: S vlastní analýzou několika videí, která zaznamenávají událost, přišel deník New York Times. Podle novinářů z Bellingcatu šlo o doposud nejlepší analýzu situace.

Incident se odehrál asi před týdnem ve vesnici Makijivka v Luhanské oblasti nedaleko města Svatove. Probíhaly zde silné boje a zhruba tehdy Ukrajinci vesnici osvobodili.

Deník identifikoval i konkrétní dům a dvůr, kde se scéna odehrála.

Na místě bylo minimálně pět ukrajinských vojáků (ačkoli New York Times píše o čtyřech) a 11 (podle některých zdrojů 12) ruských vojáků. Rusové byli v jednoznačné přesile. Šlo o mobilizované vojáky.

Jak napsal ruský vojenský kanál Zápisky veterána, tyto vojáky opustil předtím celý prapor. Rozčiloval se i nad tím (podobně jako jiné hlasy z Ruska), proč se vojáci snadno vzdali, když byli v přesile.

Hlavní sestříhané video natáčel jeden z ukrajinských vojáků. Je na něm vidět, jak se na

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Vývoj bojů

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější