Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zastropování s otazníkem. Dodavatelé energií jsou nervózní, ve hře jsou soudy i riziko zneužití miliard

Domácnosti už mají jisté, že jim elektřina a plyn nezdraží nad stanovený strop. Dodavatelé ale stále čekají na plán, který má určit, jak jim stát zastropování cen proplatí. Foto: ČTK
Domácnosti už mají jisté, že jim elektřina a plyn nezdraží nad stanovený strop. Dodavatelé ale stále čekají na plán, který má určit, jak jim stát zastropování cen proplatí. Foto: ČTK

Dodavatelé energií si stěžují, že zatím nevědí, jak jim bude stát kompenzovat zastropování cen. Pokud se jim rozdělení peněz nebude zdát férové, mohou Česku hrozit miliardové soudy. Na druhou stranu panují obavy, zda si stát dokáže ohlídat, aby všechny jejich požadavky na kompenzace byly oprávněné.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Domácnosti nebo menší firmy už mají jasno v tom, že příští rok za elektřinu nezaplatí víc než 6050 korun za megawatthodinu. U plynu je cenový strop za stejné množství energie stanoven na hranici 3025 korun. Dodavatelé energií si ale stěžují na to, že zatím nevědí, jak jim bude stát zastropování kompenzovat.

Energetické podniky nechtějí věc oficiálně komentovat s tím, že se stále jedná. V zákulisí jsou ale vůči vládě silně kritické.

„Je to pro nás nepříjemné. Obáváme se nejistoty, protože pořád nevíme, jak to bude nastavené. Jednání se vedou prakticky nonstop, zatím se ale nikam neposunula,“ řekl Deníku N zástupce jednoho z dodavatelů, který si nepřál být jmenován.

„Když stát přijde s nefunkčním řešením, mohli bychom se obrátit na soud, nebo se

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Energie

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější