Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Severský paradox: genderově vyrovnanější země mají více případů násilí na ženách

Ilustrační foto: Vectorfusionart, Adobe Stock
Ilustrační foto: Vectorfusionart, Adobe Stock

Severské země jsou známé svou výraznější snahou o genderovou rovnost. Ještě nedávno vedly vlády všech pěti zemí Skandinávie (v její nejširší definici) – Islandu, Norska, Švédska, Dánska i Finska – ženy. Tyto státy s vyrovnanějšími příležitostmi žen a mužů ale zároveň vykazují vysokou míru domácího násilí.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Zatímco například jihoevropské Řecko, které je v Indexu genderové rovnosti podle OSN poslední z celé EU, vykazuje „jen“ 19 % procent žen, které se během svého života setkaly s domácím násilím, severské Dánsko, které je spolu se Švédskem na předních příčkách žebříčku rovnosti, má zároveň 32 % žen – tedy téměř třetinu –, které se staly oběťmi násilníka.

„V minulosti se vedlo mnoho veřejných debat o tom, proč se to děje tady, kde dáváme ženám tolik možností k emancipaci. Jedním z nejčastěji zmiňovaných důvodů byl ale fakt, že zde jsou ženy na lepších pozicích, a častěji tak mohou pracovat z domova. Právě to, že mohou být doma, zvyšuje riziko pro tento druh násilí,“ říká výzkumnice Signe Uldbjerg Mortensenová, která zkoumá tento fenomén na Jihodánské univerzitě.

Dánsko není jediné, které se drží na vyšších příčkách obou žebříčků – tedy jak genderové rovnosti, tak i případů domácího násilí. Podobně vysoko jsou i Finsko, ŠvédskoNorsko. Obecně se proto tomuto jevu říká severský paradox.

„Podobně jako

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Sexuální násilí a obtěžování

Skandinávie

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější