Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Fabelmanovi: Roztrhal Hollywood Stevena Spielberga na kusy?

Gabriel LaBelle jako Sammy Fabelman ve Fabelmanových. Foto: Vertical Ent.
Gabriel LaBelle jako Sammy Fabelman ve Fabelmanových. Foto: Vertical Ent.

Pětasedmdesátiletý Steven Spielberg po loňském West Side Story i letos osvědčuje své přetrvávající filmové mistrovství. V retro rodinném dramatu Fabelmanovi rekonstruuje vlastní cestu k filmu a lásce k němu. Jeden z nejpříjemnějších filmových zážitků roku právě vstupuje i do českých kin.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

„Bude tam tma a obří lidé!“ protestuje Sammy, malé Spielbergovo alter ego, před kinem, kam rozhodně ani pod nátlakem rodičů nehodlá vstoupit na projekci klasického filmu Největší filmové představení Cecila B. de Milla.

Je začátek padesátých let a malý Sammy právě velmi ostýchavě vchází do světa filmu. Ještě neví, že se mu tahle chvíle stane osudnou. Když na plátně s úžasem sleduje spektakulární železniční neštěstí, které pak doma s gustem znovu a znovu inscenuje, poprvé použije tatínkovu kameru. A tu pak už z ruky nepustí po zbytek svého života.

Bezpečný výlet do známého světa

Dvouapůlhodinový snímek Fabelmanovi je velkolepým ohlédnutím za Spielbergovou životní dráhou. Odehrává se během hrdinova dětství a dospívání a Spielberg se nijak netají tím, že se tentokrát inspiroval vlastní životní zkušeností.

 

Poté co loni natočil remake svého oblíbeného snímku West Side Story, rozhodl se do centra dění tentokrát postavit sám sebe. A ač by to u kohokoliv jiného mohlo působit jako

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Film

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější