Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Šest set padesát dní jsem jedl z kýblu.“ Svědectví ze „živoucího pekla“ věznic v Myanmaru

Jeden z propuštěných politických vězňů, známý prodemokratický aktivista Mya Aye. Po loňském únorovém puči byl mezi prvními, pro koho si junta přišla. Foto: NurPhoto via Reuters
Jeden z propuštěných politických vězňů, známý prodemokratický aktivista Mya Aye. Po loňském únorovém puči byl mezi prvními, pro koho si junta přišla. Foto: NurPhoto via Reuters

17. listopadu, na státní svátek, přišla myanmarská junta s velkou amnestií. Humanitární gesto a 5774 propuštěných, prohlásila. Až na to, že propuštěných je ve skutečnosti mnohem méně. A že podmínky, ve kterých političtí vězni živoří, mají k humanitárním velmi daleko.

Zatímco jsme si my Češi před pěti dny připomínali výročí sametové revoluce (ať už jsme k němu přistupovali jakkoli), v myanmarském největším městě Rangúnu se otevíraly dveře žlutých autobusů. A z nich vystupoval jeden člověk za druhým, aby se konečně mohl nadechnout svobodného – nebo aspoň svobodnějšího – vzduchu.

Junta, která Myanmaru vládne brutální rukou už od loňského únorového puče, se státní svátek rozhodla oslavit po svém. Vyhlásila velkou amnestii, při níž, jak tvrdí, propustila z vězení celkem 5774 politických vězňů.

Český Den boje za svobodu a demokracii a myanmarský Den národního vítězství mají něco společného. Oba svátky se slaví jako připomínka velkých studentských demonstrací proti režimu, s nímž protestující nesouhlasili.

Ale v Myanmaru se to stalo dříve, v roce 1920, a studenti se v tehdy ještě britské Barmě bouřili proti systému britské koloniální nadvlády.

Čtyři versus 5770

Že se oba svátky slavily 17. listopadu, je navíc spíš náhodná shoda. Datum myanmarského Dne národního vítězství je totiž (podobně jako u mnoha jiných východoasijských svátků, ale i u našich Velikonoc) pohyblivé a vypočítává se podle tradičního barmského kalendáře. Připadá vždy na desátý den po úplňku osmého měsíce Tazaungmon – a letos tím desátým dnem byl právě 17. listopad.

Junta se sváteční symboliky rozhodla využít naplno. Amnestii světu oznámila prostřednictvím jí ovládaných médií, jako je státní televize MRTV, která vysvětlila, že je to gesto „zdůrazněného humanitarismu“.

A nejen to: patřičného zdůraznění se dostalo i zprávě, že mezi 5774 propuštěnými vězni je také čtveřice známých cizinců

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Jihovýchodní Asie

Převrat v Myanmaru

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější