Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Projev předsedy Výborného jsem bral jako podpásovku, říká Jurečka. Novému šéfovi bude fandit

Bývalý statutární místopředseda KDU‑ČSL Marian Jurečka. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Bývalý statutární místopředseda KDU‑ČSL Marian Jurečka. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Když v pátek odpoledne končící statutární místopředseda lidovců Marian Jurečka na sjezdu oznámil, že nebude usilovat o funkci v předsednictvu strany, mnohé tím zaskočil. Nový předseda Marek Výborný ale podle Jurečkových slov nemohl čekat, že když se proti němu v projevu vymezuje, že by s ním exministr chtěl spolupracovat. Slova Výborného o biopalivech byla prý nepravdivá a Jurečka je považuje za podpásovku.

Proč jste se nakonec rozhodl nekandidovat na pozici místopředsedy KDU‑ČSL?

Bylo to z několika důvodů. Zavnímal jsem v proslovu nového předsedy kritiku, která byla hodně adresovaná činnosti v naší bývalé koalici ve vládě Bohuslava Sobotky a která byla namířena konkrétně proti mně. Ty věci nebyly pravdivé a osobně mě to mrzelo. Když tohle říkají lidé zvenčí, tedy komentátoři nebo političtí soupeři, tak to chápu, ale když je to z vlastních řad, tak tomu nerozumím.

Dalším momentem byl výsledek druhého kola volby (Jurečka získal 124 hlasů, zatímco Výborný 256, pozn. red.). I to beru jako vysvědčení mé práce. Člověk si řekl, že je tu poptávka po nové tváři, ale i ta prohra musí být důstojná a musí být v přijatelné atmosféře, což jsem tu včera necítil. Silným signálem, že je tu touha po nových tvářích neokoukaných a nezatížených minulostí, také bylo, když si předseda jasně řekl, koho chce do tandemu na prvního místopředsedu.

Nový předseda strany Marek Výborný řekl, že by volil Šárku Jelínkovou na pozici první místopředsedkyně i v případě, že by se do čela strany nedostal. Doporučoval ji i předchozí lídr strany Pavel Bělobrádek. Nemohl jste se smířit s pozicí řadového místopředsedy?

Těch faktorů bylo víc a já jsem je tady vyjmenoval. Byla to i celková atmosféra. I to, že vnímáte, že kritika padá jen na vaši hlavu, ačkoli jsem odvedl obrovský kus práce. Mnoho kandidátů mluvilo o tom, že chtějí lepší volební výsledky, ale já jsem byl jediný, kdo je má.

Výborný pak řekl, že ho vaše rozhodnutí mrzí. Jak byste na to reagoval?

Nechápu, že když chce s někým spolupracovat, proč se v kandidátském projevu vůči tomu člověku takovým způsobem vymezí. Bral jsem to jako podpásovku.

Ptala jsem se ho na to a on tvrdil, že to nebylo „rytí“, ale strana se potřebovala poučit z chyb, aby došlo k sebereflexi a začal očistný proces. Nebral jste to tak, že je potřeba se poučit z chyb?

Určitě a já jsem i sám říkal ve svém projevu, že jsem si vědom mnoha chyb, které se staly. Ale

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější