Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Někdy už to ani není diplomacie, popisuje předsednictví velvyslankyně Hrdá

Musíme se trefit do toho správného momentu, říká velvyslankyně při EU Edita Hrdá. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Musíme se trefit do toho správného momentu, říká velvyslankyně při EU Edita Hrdá. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Deník N oslovil třináct lidí na všech úrovních českého předsednictví – od velvyslanců až po stážisty –, aby popsali, jak vlastně česká diplomacie v Bruselu pracuje. Na pomyslném vrcholu pyramidy je šéfka českého zastoupení při EU Edita Hrdá. „Když jste předsedající země, váš život je třikrát rychlejší. Musíte reagovat na vzniklé situace, všechno sledovat. Není tam nikdo, kdo by to udělal za vás,“ popisuje uplynulé hektické měsíce diplomatka.

Velvyslankyně a šéfka českého zastoupení Edita Hrdá není v Bruselu žádným nováčkem. Donedávna patřila k nejvlivnějším českým úřednicím v unijních institucích, v diplomatické službě celé EU byla vrchní ředitelkou pro Ameriku. I ona ale popisuje, že se s předsednictvím hodně naučila.

„Když jste předsedající země, váš život je třikrát rychlejší. Musíte reagovat na vzniklé situace, všechno sledovat. Není tam nikdo, kdo by to udělal za vás. Abyste mohli řídit nějakou debatu, musíte vědět víc než ostatní diskutující,“ vysvětluje s tím, že mnohdy se ona i její kolegové musí rychle doučit některé věci, které přicházejí na stůl.

Zásadní jsou podle ní

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

České předsednictví v EU

Evropská unie

Vláda Petra Fialy

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější