Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pointa N: Fotbalové mistrovství bez duhových pásek, Vrabel bez Facebooku a v hledáčku policie

Stadion 974 v Kataru, dějiště sedmi zápasů mistrovství světa ve fotbale. Po šampionátu se plánovala jeho kompletní demontáž. Foto: Profimedia
Stadion 974 v Kataru, dějiště sedmi zápasů mistrovství světa ve fotbale. Po šampionátu se plánovala jeho kompletní demontáž. Foto: Profimedia

Místo fotbalového svátku rezonuje v Kataru především otázka lidských práv, duhové pásky ustoupily hrozbě žlutých karet. A v Česku se organizátor protivládních demonstrací Ladislav Vrabel opět dostal do hledáčku policie.

Hlavní události dne vybrala a okomentovala Barbora Loudová.

Žlutá místo duhové

I pro ty, které sport příliš nezajímá, se možná dnešní den nesl ve znamení fotbalového mistrovství. Neřešila se ani tak samotná soutěž, jako spíš to, kde a za jakých podmínek se koná.

Už minulý týden (nejen) můj kolega Tomáš Linhart ve svém textu připomínal, že Katar, který šampionát tentokrát hostí, potlačuje lidská práva. Mluvilo se o tisících dělníků, kteří zemřeli při budování sportovního zázemí, nebo o obrovské zátěži pro životní prostředí, kterou turnaj v poušti přináší.

Dnes přišlo další rozhodnutí, které vyvolává rozporuplné reakce a pozornost nejen sportovních nadšenců. Kapitáni sedmi evropských reprezentací – Anglie, Belgie, Dánska, Německa, Nizozemska, Švýcarska a Walesu – chtěli na mistrovství hrát s duhovou páskou s nápisem #OneLove na paži. Jde o součást kampaně proti diskriminaci, země tím konkrétně chtěly upozornit na nedodržování lidských práv v Kataru.

Od gesta podpory ustoupili poté, co jim FIFA oficiálně oznámila, že by za to okamžitě po nástupu na hřiště dostali žlutou kartu.

„Rozhodnutí FIFA považujeme za

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Pointa N

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější