Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nový plán: přeučit kuřáky na e-cigarety. Vobořil chce „otevřít diskusi“ o extázi či psychedelikách

Česko se má v boji se závislostmi odklonit od represe k rozvolnění. Foto: Shelby Ireland, Unsplash
Česko se má v boji se závislostmi odklonit od represe k rozvolnění. Foto: Shelby Ireland, Unsplash

Návrh nového akčního plánu, jak se postavit k závislostem všeho druhu v Česku, může přinést konec represe v případě některých návykových látek. Pokud by vláda takovou strategii schválila, Česko by se v průběhu následujících tří let začalo od zákazů odklánět k regulovanému užívání, snižování rizik a podpoře prevence. Protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil zároveň chce otevřít mezinárodní debatu o legalizaci například kokových listů či látky MDMA (extáze). Ministerstvo zdravotnictví se ale přílišného rozvolňování obává.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Pouhý den předtím, než soud poslal manželský pár Kordysových na osm let do vězení za prodej halucinogenní rostliny, představil odborníkům a úředníkům národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil se svým týmem návrh nového přístupu k boji proti závislostem. Lze předpokládat, že kdyby platil už nyní, manželé by možná ani neskončili u soudu.

Akční plán Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky, který má Deník N k dispozici, počítá mimo jiné s tím, že přístup státu k jednotlivým drogám bude odstupňován podle míry jejich rizika. U těch méně rizikových má podle plánu dojít k legalizaci a k zavedení regulovaného trhu, naopak nekompromisně má být potírán nelegální byznys s tabákem, alkoholem i hazardními hrami.

„Není to vyvážená politika, absolutně není,“ komentuje dosavadní přístup k boji se závislostmi protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. „Je to politika, která sleduje 60 let starou rétoriku, která slibuje, že když něco zakážu a zavřu, zmizí to. Ale ono to nezmizí,“ dodává. To je také hlavní důvod, proč Vobořil nyní navrhuje, aby se stát odklonil od represe k prevenci.

Změna přístupu by podle propočtů úředníků mohla kromě efektivnější ochrany zdraví lidí přinést do státní kasy také až o 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější