Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Utíkáte z Twitteru? Mastodon je jiný svět, kde se lidé cítí dobře. Aspoň zatím

Jízda na hřbetě přátelsky vyhlížejícího mastodonta do nové neznámé země. Kdo by odolal? Foto: Adobe Stock
Jízda na hřbetě přátelsky vyhlížejícího mastodonta do nové neznámé země. Kdo by odolal? Foto: Adobe Stock

Zájem o decentralizovanou platformu, která je tu už léta, v posledních dnech raketově narostl. Nabízí možnost úplně jiné sociální komunikace na internetu, než jsme zvyklí. Zda ji lidé budou chtít a umět využít, to se teprve uvidí.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Jestli je sociální platforma Twitter opravdu na pokraji zániku, jak někteří soudí, to není ani zdaleka jisté. Zmatek a nejistota, které přinesl její nový majitel Elon Musk, však mohou být příležitostí uvědomit si, že Twitter nefunguje ideálně, že často přináší víc frustrace než užitku a radosti. To je dobrý důvod zkusit něco jiného – a alternativou, o které se v těchto dnech hovoří nejvíc, je Mastodon.

Kdo zná Twitter a poprvé pohlédne na Mastodon, bude se cítit jako doma. Uvidí proud krátkých příspěvků, hlavně textových, ale vložit se dá i fotka, GIF nebo video. Ikonky pod každým z nich naznačují, že i tady se dá odpovídat, přeposílat a lajkovat.

Jenže zdání klame. Pod povrchem připomínajícím Twitter se skrývá něco docela jiného, odlišný

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Sociální sítě

Svět, Věda

V tomto okamžiku nejčtenější