Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kandidáti ze stejného tábora. Jakou roli mohou v boji o Hrad sehrát Fischer, Hilšer a Středula

Prezidentští kandidáti Pavel Fischer, Marek Hilšer a Josef Středula. Foto: Koláž Deník N
Prezidentští kandidáti Pavel Fischer, Marek Hilšer a Josef Středula. Foto: Koláž Deník N

Analýza: Pavel Fischer, Marek Hilšer ani Josef Středula sice zatím nekralují žebříčkům prezidentských preferencí, jejich účast v lednových volbách je přesto důležitá. Popisujeme, jaké jsou jejich vyhlídky a co jejich kandidatura znamená pro hledání nástupce Miloše Zemana.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Necelé dva měsíce před prvním kolem prezidentských voleb se narýsovala úzká skupina favoritů lednového klání. O hlasy voličů se ale bude ucházet také řada dalších kandidátů, kteří podle různých průzkumů mají šanci oslovit statisíce voličů.

Mezi ně patří zejména senátoři Pavel Fischer a Marek Hilšer a odborový předák Josef Středula. Ti mají sice podle sociologických šetření od čela pelotonu výrazný odstup, ve společnosti ovšem svou podporu mají, mohou tak míchat celkovým rozložením sil.

Podle říjnového modelu Medianu by Fischer a Středula získali zhruba sedm procent hlasů, Hilšerovi agentura naměřila podporu čtyři a půl procenta. Podobnou podporu by získali i podle modelu Ipsos pro podcast Insider ze začátku října –⁠ pouze s tím rozdílem, že Středula s Hilšerem by si svou pozici prohodili.

Pokud si tato trojice udržuje ambice na celkové vítězství, není její výchozí pozice pro ostrou fázi kampaně zrovna ideální. V posledních měsících se od zbytku uchazečů podle průzkumů poměrně výrazně oddělili bývalý náčelník generálního štábu Petr Pavel, expremiér Andrej Babiš a také bývalá rektorka Danuše Nerudová, která podle prakticky všech dostupných výzkumů výrazně posiluje.

Politolog Petr Just z Metropolitní univerzity Praha si myslí, že ani jeden z trojice Fischer, Hilšer, Středula nevnímá svou kampaň jako zbytečnou. „Nepřipouští, že by do volby šli jako outsideři. Nepřistupují k tomu tak, že by byli zbytečnými kandidáty,“ popisuje. Podle Justa stále mohou doufat v to, že se jim v závěru kampaně podaří výrazný nárůst popularity tak, jako dokázal v roce 2013 vyrůst tehdejší uchazeč o Hrad Karel Schwarzenberg, případně mohou své šance aspoň takto komunikovat veřejnosti.

Těžká konkurence

Letos ovšem není tolik pravděpodobné, že by se jim podařilo vymanit se z pásma mezi pěti a sedmi procenty a narůst například na 15 až 20 procent. Důvodů je několik.

Zřejmě klíčovým faktorem je

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Volby prezidenta ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější