Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Rekordmanka Taylor Swift odkrývá tvář veřejné mizogynie. Nejen té mužské

Taylor Swift při přebírání loňské ceny za album roku. Foto: Jordan Strauss, ČT/AP
Taylor Swift při přebírání loňské ceny za album roku. Foto: Jordan Strauss, ČT/AP

Glosa Kristiny Kratochvilové: Taylor Swift není jen jednou z nejúspěšnějších a nejplodnějších popových hvězd, ale také jednou z nejvíce nenáviděných žen na světě. Proč není opakem adorace Taylor Swift lhostejnost, ale nenávist? A co to vypovídá o dnešní společnosti?

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Taylor Swift je mistryní zapouzdření okamžiků, emocí a vztahů do párminutových kapsulí. Prostřednictvím zpěvaččiny tvorby můžete lehce vstoupit do světa milostných trojúhelníků, zrady, bolesti, pomsty, ale i sebepoznání, rozvoje a štěstí. Je to jeden z důvodů, proč ji tak velká část veřejnosti zrovna nemusí?

Taylor Swift vstoupila na hudební scénu v šestnácti letech. Během následujících šestnácti let prodala více než dvě stě milionů nahrávek a se svým desátým albem Midnights, které vyšlo 21. října, boří desítky světových rekordů.

Stala se prvním umělcem v historii, kterému se podařilo obsadit všech prvních deset příček světově uznávané hitparády Billboard 100. Album Midnights se týden od vydání stalo nejlépe prodávanou deskou posledních sedmi let.

Americká zpěvačka Taylor Swift získala při včerejším udílení hudebních cen American Music Awards znovu cenu pro umělce roku. Uspěla ve všech šesti kategoriích, v nichž byla nominována.

Swift má po nedělním ceremoniálu z American Music Awards již 40 ocenění, což je vůbec nejvíc ze všech umělců.

A Swift má v historii prvenství i v tom, že během prvního týdne od vydání desky prodala více než milion kopií již u pěti svých alb. Midnights je zároveň nejpřehrávanější deskou během jednoho dne na streamovací platformě Spotify a je také neprodávanějším vinylem letošního roku.

Výčet jednotlivých pokořených rekordů by sám o sobě byl dalším hudebním rekordem. Spíše než se svými uměleckými úspěchy je však zpěvačka velkou částí veřejnosti spojována se svou milostnou minulostí. Rozpadlé vztahy s muži jsou zpěvačce nepokrytě jednou z hlavních inspirací. Mezi odpůrci Swiftové jsou však častěji pohoršené ženy než muži.

Dvojí metr společnosti

Nenávist načichlá závistí není směrem k celebritám ničím netradičním. Na sociálních sítích pravděpodobně neexistuje článek o slavné osobnosti, pod nímž by nezářil alespoň jeden komentář, ve kterém dává čtenář najevo, že osobnost, o které se píše, dle jeho názoru

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Hudba

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější