Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vox populi, vox Dei? Pro Muskovu anketu o Trumpovi platí spíš Panem et circenses

Donald Trump se na Twitter zatím nevrátil. Jeho účet ale ano. Foto: Gage Skidmore, Flickr
Donald Trump se na Twitter zatím nevrátil. Jeho účet ale ano. Foto: Gage Skidmore, Flickr

Komentář Jana Moláčka: Donald Trump je zpět na Twitteru, Elon Musk obnovil jeho účet. Nový majitel Twitteru to prezentuje jako svátek demokracie. Rozhodli prý lidé. Kontrolu nad „anketou“, ve které mělo hlasovat patnáct milionů uživatelů, má ale jen on sám. Dostáváme ochutnávku možné podoby „demokracie“, pokud si moc majitelů sociálních sítí necháme přerůst přes hlavu?

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Svět měl pár hodin zábavu – mohl na Twitteru hlasovat, zda se na tuto platformu má vrátit Donald Trump.

Užil si ji dokonale. Podle údajů přímo u ankety hlasovalo přes patnáct milionů lidí. A majitel sociální sítě pyšně oznámil, že ji vidělo téměř desetkrát tolik uživatelů.

Výsledek vyzněl těsně pro amerického exprezidenta. Donald Trump tak je zpět. Kdo chce, může si připomenout jeho tweety z přelomu let 2020 a 2021, v nichž útočil na regulérnost voleb, které prohrál.

Je to trochu paradox. Politik, který o účet na Twitteru přišel, protože

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Americké volby

Donald Trump

Názor

Sociální sítě

USA

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější