Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Von der Leyenová vs. Michel: nezvykle konfliktní vztah v centru Evropské unie

Předsedkyně Komise von der Leyenová a předseda Evropské rady Michel na klimatickém summitu OSN COP27 v egyptském Šarm aš-Šajchu. Foto: EU
Předsedkyně Komise von der Leyenová a předseda Evropské rady Michel na klimatickém summitu OSN COP27 v egyptském Šarm aš-Šajchu. Foto: EU

Vyhýbají se jeden druhému, předbíhají se v cestách do zahraničí. Ursula von der Leyenová a Charles Michel se nemají rádi a jejich vztahy nikdy nebyly tak špatné.

Kráčejí sice vedle sebe, ale pohledy si vyměňují jen pro kamery. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel na summitech vystupují společně, ale raději se jeden druhému vyhýbají.

Bruselský web Politico píše o tom, že jejich vztahy nebyly nikdy tak špatné, časopis Der Spiegel mluví o groteskním boji mezi oběma lídry.

Křivda na G7

Za téměř tři roky prošly vztahy Michela a von der Leyenové krizí i totálním krachem. Zaměstnanci obou institucí měli být odrazováni od vzájemné komunikace, oba lídři se navzájem blokovali při setkáních se zahraničními lídry a zároveň tak prohlubovali rivalitu mezi Komisí a Radou.

Zatímco Komise je výkonnou složkou, která může navrhovat legislativu, je tedy středobodem mnohých iniciativ EU, Rada je místem, kde se setkávají lídři států a evropských vlád, aby přijali důležitá rozhodnutí.

Politico píše, že nedobré vztahy mezi předsedkyní Komise a předsedou Rady ovlivňují nejen legislativní a politický program Unie, ale také vyvolávají zmatek mezi oběma orgány a mohou podkopávat postavení EU na světové scéně.

Programy von der Leyenové a Michela jsou přísně nastavené tak, aby se nepřekrývaly. Společně se nesetkávají ani v období před evropským summitem, jeden druhému se vyhýbali i na

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Evropská unie

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější