Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vývoj bojů (267. den): Ruské „wunderwaffen“ selhaly, ale Ukrajincům začal techniku po desítkách ničit dron za pár dolarů

Tak vidí bojiště kamera dronu. Foto: Aerorozvidka
Tak vidí bojiště kamera dronu. Foto: Aerorozvidka
  • Ani íránské drony, ani nové tanky – přímo na bojišti dělá velké problémy Lancet.
  • Hrozný příběh o tom, jak ve válce stačí jeden hlupák, aby zbytečně zemřelo mnoho lidí.
  • Na Ukrajině napadl první sníh; boje jsou obtížné, ale fronta se nehýbe.
  • Mapy dne – kde všude Rusové útočí proti ukrajinské energetice, kdo jak intenzivně střílí na Donbasu.
  • Videa dne – zajetí ruské jednotky, které dopadlo tragicky; devítiminutový záznam intenzivní tankové bitvy na Donbasu; jak schovat bojiště do bílého kouře; nálet bombardérem Su-24 očima posádky; střelba do vlastních řad u Chersonu; útoky Lancetů.

Přinášíme komentářové shrnutí situace na ukrajinském bojišti sestavené z informací různých ministerstev obrany a nezávislých analytiků.

Informace v tomto textu jsou shrnutím výsledků bojů ze čtvrtka 17. listopadu. Aktuální stav na některých místech již může být jiný.

Přehled potvrzených ztrát je na konci článku.

Ani íránské drony, ani nové tanky – přímo na bojišti dělá problémy Lancet. Rusko léta vyvolávalo zdání, že jeho armáda má nejmodernější techniku na světě. Propagandistické zprávy šířily mýtus o tancích Armata nebo letadlech Su-57. Těch však mají jen pár kusů a sporadické zprávy o jejich údajném nasazení jsou téměř jistě klamné. A i kdyby jich bylo víc, nejde o žádný zázrak.

Moskva přitom šířila ódy i na své o generaci starší zbraně. Nejmodernější verze tanků T-90, T-80 či T-72, ale i letouny Su-34 nebo Su-30 ale mají tak velké ztráty, že obzvláště u pozemní techniky se už Rusové museli uchýlit k vytahování tanků T-62, které začali vyrábět v 50. letech minulého století, nebo dokonce k houfnicím, které bojovaly u Berlína v roce 1945 a přestaly se vyrábět v roce 1949.

Přesto by bylo chybou Rusy zcela podceňovat. I oni se učí, i oni umí přijít s něčím, co funguje.

Zatímco pozornost v předchozích týdnech zaujaly útoky na energetickou síť íránskými drony Šahíd, přímo z bojiště stále častěji přicházejí videa z úspěšných útoků nového ruského dronu na ukrajinskou techniku. Jeho celý název je ZALA Lancet. Podle dostupných informací zničil ruský dron v září i slovenskou houfnici Zuzana 2. Není jasné, zda to byl právě Lancet. Nedá se to vyloučit, ale záběry z jeho nasazení se začaly více objevovat až v říjnu.

Lancet je dron z kategorie, pro kterou se v angličtině zažilo označení „loitering“. Velmi volný překlad je, že jde o dron, který se toulá nad bojištěm, aby si našel cíl a přímým nárazem jej zničil. Lancet má pro tento účel tříkilogramovou nálož. Tuto taktiku vystihuje i označení kamikaze dron – nepočítá se totiž s tím, že se vrátí; jeho úkolem je zničit nepřátelskou techniku i sebe.

Jaká je úspěšnost Lancetů? Zdá se, že vysoká. Rusové si dávají záležet a na internet zavěsí asi každý záznam z úspěšného útoku, proto jich je už poměrně hodně. Ruský vojenský kanál Rybar spočítal, že od 13. října do 12. listopadu Lancety na základě videí zničily nebo poškodily

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Vývoj bojů

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější