Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jak získat hlasy Václaváku? Babiš potřebuje radikály, kteří proti němu bouřili za covidu

Protivládní demonstrace na Václavském náměstí v Praze. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Protivládní demonstrace na Václavském náměstí v Praze. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Dokáže Andrej Babiš získat hlasy nejradikálnějších antisystémových voličů? To může rozhodnout prezidentské volby, protože podle průzkumů už bývalý premiér nemá kde jinde brát. Lidé, kteří o sobě v posledních měsících dávají vědět na protivládních demonstracích, přitom často loni protestovali proti pandemickým opatřením. A z těch viní právě Babiše. Podle politologa bude záležet na tom, zda se mu je před druhým kolem podaří zmobilizovat proti domnělému ohrožení jako minule Miloši Zemanovi.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Tisíce lidí na Václavském náměstí v Praze a dalších místech od září protestují proti vládě Petra Fialy. „Fialovej hnus“ je jedno z nejčastěji skandovaných hesel. To ale neznamená, že by davy pod pódiem hořely nadšením pro Fialova hlavního politického soupeře a předsedu nejsilnější opoziční strany. Andrej Babiš v prezidentských volbách na nespokojence s vládou sází, hlasy těch nejradikálnějších však jisté nemá.

„Já jsem přemýšlel nad paní Vitáskovou, ale ta se tam nedostala. Teď nevím, ale rozhodně ne

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Andrej Babiš

Volby prezidenta ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější