Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Co dělá s mozkem rodičovství?

Dítě představuje pro mozek velmi silný stimul, říká Conaboyová. Foto: Bethany Beck, Unsplash
Dítě představuje pro mozek velmi silný stimul, říká Conaboyová. Foto: Bethany Beck, Unsplash

„Rodičovství je dovednost, která vyžaduje čas. Nejsme na něj automaticky vybaveni, neurobiologická způsobilost pro rodičovství musí v každém z nás vyrůst. Představa o mateřském instinktu je rigidní myšlenka, která nám nabízí jen jeden příběh o tom, jak mateřství začíná. Věda ale ukazuje, že existuje větší a širší spektrum toho, jak může probíhat,“ říká Chelsea Conaboy, autorka knihy o tom, jak se při péči o dítě mění mozek.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

V rozhovoru se mimo jiné dočtete:

  • Proč ke strukturálním a funkčním změnám v mozku při rodičovství dochází?
  • Co přesně se s mozkem děje těsně po porodu?
  • Kdy vzniká „rodičovská intuice“?
  • Co z toho, co o mozkových změnách víme, je věda, a co je zatím jen spekulace?
  • A co mohou nové poznatky o rodičovském mozku znamenat pro společnost?

Váš první syn se narodil před sedmi lety. Pamatujete si ještě, jaké jste měla před jeho narozením představy o tom, jak vypadá mateřství?

Když se blížilo jeho narození, byla jsem plná entuziasmu. Bylo to v době, kdy jsem měla skvělou práci a v tom, co dělám, jsem se cítila dobře – pracovala jsem jako editorka, řídila jsem další lidi, byla jsem finančně zabezpečená, měla jsem skvělého partnera. O mateřství, porodu a těhotenství jsem četla všechno, co se dalo, a v mnoha ohledech jsem se na tuto etapu cítila připravená.

Jistě jsem byla také trochu nervózní z toho, jak se změní můj životní a spánkový rytmus, zda si udržím rovnováhu mezi prací a péčí o dítě. Ale rozhodně jsem nebyla připravena na změnu ve mně samotné, kterou jsem pocítila, když se syn narodil – stejně jako na to, co s sebou tato změna přinese.

Rychle poté, co jste dorazila domů z porodnice, jste si uvědomila, že se u vás neaktivovala žádná „mateřská magie“, díky které byste rovnou věděla, jak se o dítě postarat. Jaké pocity jste tehdy z mateřství měla?

Můj syn se narodil poměrně malý, vážil ani ne 2800 gramů. Bála jsem se o něj a právě to se stalo dominantní částí mého prožívání. Vlastně jsem měla pocit, že tento strach – a později dokonce i strach z toho, že mám strach – vytlačuje jiné pocity, které bych „měla cítit“: jakési všeobjímající teplo, jistotu v tom, co jako matka dělám.

Nabyla jsem tak pocitu, že ve mně musí být něco poškozeno, že je se mnou něco v nepořádku. Že mi chybí instinkt, který jsem možná podvědomě očekávala a na který jsem spoléhala, že mě přenese přes první náročné týdny. A to bylo opravdu strašidelné. V nejhorších momentech jsem dokonce cítila, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Duševní zdraví

Rodina a vztahy

Rozhovory

Kontext N, Rodina, vztahy a zdraví

V tomto okamžiku nejčtenější