Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Praha čeká na primátora rekordně dlouho. Možná i kvůli volbám na Hrad, zní od Pirátů a Prahy sobě

Bohuslav Svoboda skládá slib do rukou Zdeňka Hřiba. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Bohuslav Svoboda skládá slib do rukou Zdeňka Hřiba. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Ani téměř dva měsíce po volbách nemá Praha nové vedení města. Nic se na tom pravděpodobně nezmění ani do konce letošního roku. Roli v dlouhém hledání vlády mohou podle Pirátů a Prahy sobě hrát i prezidentské volby, ve kterých kandiduje také předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Když se 25. září objevily finální výsledky voleb v hlavním městě, bylo jasné, že dohodnout novou pražskou koalici nebude jednoduché. Od té doby uběhly téměř dva měsíce a jisté je nyní to, že vyjednávání o vládě nad Prahou je a bude –⁠ co se týče délky –⁠ rekordní.

Zatím nejdéle trvalo složení pražské koalice v roce 2014, ve kterém po 46 dnech vznikla Rada hlavního města Prahy vedená Adrianou Krnáčovou (ANO). O den kratší bylo jednání o vzniku vlády Bohuslava Svobody (ODS) v roce 2010. Nově zvolené zastupitelstvo už všechna tato povolební vyjednávání překonalo a zřejmě bude překonávat dál.

Na ustavujícím jednání zastupitelstva před dvěma týdny si pražští zastupitelé odhlasovali, že schůzi přeruší do 24. listopadu. Jejich představa je, že v tu dobu by už mohl být znám obrys nové koalice. Týden před pokračováním zasedání je ale

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Komunální volby

Praha

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější