Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Putin prohrává proti Ukrajině, proti Západu i doma

Putin nepřímo obviňuje své generály ze ztráty Chersonu. Foto: Kremlin.ru
Putin nepřímo obviňuje své generály ze ztráty Chersonu. Foto: Kremlin.ru

Komentář Edwarda Lucase: Navzdory předpovědím škarohlídů se vojenská a jiná podpora Ukrajiny neukázala ani jako marná, ani jako šíleně riskantní, ani jako neúměrně nákladná. Je zjevné, že jsme měli udělat mnohem více a mnohem dříve.

Osvobození Chersonu ukrajinskými silami přišlo o šest týdnů dříve. Západní zpravodajské služby v září odhadovaly, že Rusové budou z jediného hlavního města provincie, které obsadili, vytlačeni až o Vánocích. Ruští generálové nutně potřebují pauzu, aby mohli přeskupit a doplnit své pochroumané a demoralizované síly a sehnat boty, výstroj a instruktory pro čerstvě mobilizované zálohy. Ukrajinští velitelé ale nemají chuť se zastavit. Možností je mnoho. „Pozemní most“ na Krym podél severního pobřeží Azovského moře je nyní v dosahu ukrajinského dělostřelectva. Totéž platí i o samotném poloostrově. Putinova velká trofej teď vypadá jako rukojmí. Obrana jeho infrastruktury, zásobovacích tras a tamních námořních a vojenských základen bude dlouhodobý problém.

Toto vítězství mění pravidla hry na jiném bitevním poli: na Západě se odehrává souboj mezi solidaritou, bázlivostí a únavou. Výsledek je jasný. Navzdory předpovědím škarohlídů se vojenská a jiná podpora Ukrajiny neukázala ani jako marná, ani jako šíleně riskantní, ani jako neúměrně nákladná.

Je zjevné, že jsme měli udělat mnohem více a mnohem dříve. Je zarážející, že toho na Západě nikdo nelituje, ba dokonce se nad tím ani nezamýšlí. Cenou za váhavost jsou desítky tisíc mrtvých, mnohonásobně větší počet zmrzačených a miliony zničených životů. Účet za fyzickou zkázu se již blíží bilionu dolarů, nemluvě o nákladech na promarněné příležitosti řešit změnu klimatu, hladomor a přírodní katastrofy v jiných oblastech. Na prozření ohledně těchto selhání si asi ještě nějakou dobu počkáme. Ale přinejmenším se vyloženě nabízí poučení, že teď je třeba

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Čína

Evropská unie

NATO

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

USA

Vladimir Putin

Komentáře, Kontext N

V tomto okamžiku nejčtenější