Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ruska kvůli pomoci Ukrajincům na čas opustila práci. V pražské ubytovně řeší jejich potíže i smutky

Taša Burunovová pracuje v Meteoru pro Ukrajinu od března. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Taša Burunovová pracuje v Meteoru pro Ukrajinu od března. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Moskevská rodačka Taša Burunovová žije v Česku šest let. Když v únoru začala válka na Ukrajině, bála se několik dní vyjít ze svého bytu. Brzy však strach překonala a dnes už osm měsíců pomáhá v pražské ubytovně ukrajinským uprchlíkům. Spolu s dalšími lidmi kvůli tomu dočasně opustila své běžné zaměstnání.

Ubytovna SK Meteor v pražské Libni fungovala až do letošního února jako běžný hostel. Když začala válka na Ukrajině, skupina dobrovolníků se rozhodla dát budovu do pořádku a nabídnout ji jako dočasné ubytování uprchlíkům z napadené země.

Kromě několika desítek příležitostných dobrovolníků teď v Meteoru pracují i lidé, kteří kvůli tomuto projektu na čas opustili svoje původní zaměstnání.

K nim patří i třicetiletá Taša Burunovová, která pochází z Ruska. Dosud učila matematiku, teď už ale devět měsíců pomáhá na plný úvazek ukrajinským uprchlíkům. „Narodila jsem se v Moskvě, v Česku žiju šest let, vystudovala jsem tady,“ říká velmi dobrou češtinou.

Na Ukrajině má několik blízkých přátel, i proto ji zpráva o začátku války velmi zasáhla. „Kamarád z Ukrajiny mi už 23. února večer napsal, že se zítra ráno probudím do hrůzy. Prvních několik dnů jsem ani nevycházela ven. Nic jsem nemohla dělat, jen jsem doma pochodovala sem a tam. Nemohla jsem jen sledovat zprávy a pozorovat cizí neštěstí,“ vzpomíná.

Brzy poté dostala od kamarádky zprávu, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Migrace a uprchlíci

Ruská válka na Ukrajině

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější