Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jak se zachovají po volbách? Kdo jmenuje premiérem trestně stíhaného člověka? Vyhlásí amnestii? Kandidáti na prezidenta odpovídají

Prezident Miloš Zeman. Ilustrace: Petr Polák
Prezident Miloš Zeman. Ilustrace: Petr Polák

Proč Josef Středula váhá, zda Michala Koudelku povýšit na generála? Proč by Jaroslav Bašta jmenoval i trestně stíhaného premiéra? Čím by se ohledně udělování milostí inspirovala Danuše Nerudová u Václava Klause? Podepsal by Petr Pavel manželství pro všechny? A který z prezidentských kandidátů zvažuje amnestii? Uchazeči o post hlavy státu odpovídají v rozsáhlé anketě Deníku N.

Deník N se sérií dotazů ohledně různých prezidentských pravomocí či postojů oslovil všechny kandidáty na Pražský hrad, kteří se v lednové volbě utkají o post hlavy státu.

V anketě odpovědělo osm z devíti oslovených, a to poslanec SPD Jaroslav Bašta, podnikatel Karel Diviš, senátoři Pavel FischerMarek Hilšer, bývalá rektorka Danuše Nerudová, bývalý náčelník Generálního štábu Petr Pavel, odborový předák Josef Středula a bývalý rektor Tomáš Zima. Expremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš navzdory několika urgencím odpovědi nedodal.

Kliknutím na konkrétní otázku se zobrazí odpovědi všech kandidátů:

Kdybyste byl/a prezidentem v čase posledních voleb do Sněmovny, pověřil/a byste sestavením vlády Andreje Babiše jako šéfa nejsilnější samostatně kandidující strany, nebo byste respektoval/a koaliční dohodu Spolu, Pirátů a Starostů a jmenoval/a premiérem rovnou Petra Fialu?

Jaroslav Bašta: Dodržel bych ústavní zvyklosti a pověřil vítěze voleb, tedy Andreje Babiše.

Karel Diviš: Respektoval bych koaličních dohodu stran Spolu, Pirátů a Starostů, která zajišťovala stabilní parlamentní většinu.

Pavel Fischer: Respektoval bych sílu koaličních sil a jmenoval bych premiérem Petra Fialu.

Marek Hilšer: Ve volbách zvítězila koalice Spolu, obdržela nejvíce hlasů voličů. Abych respektoval jejich vůli, nemohl bych než pověřit sestavením vlády lídra této koalice Petra Fialu. Koaliční dohoda s koalicí Pirátů a STAN s tím přímo nesouvisí. „Samostatně kandidující strana“ není žádný status, který by zakládal jakákoli privilegia. Vítěz je vítěz a kandidující subjekty jsou si rovny.

Danuše Nerudová: Vítězem voleb byl Petr Fiala a koalice Spolu. Sestavením vlády bych pověřila pana Fialu.

Petr Pavel: Mým cílem by bylo, abychom co nejdříve po volbách měli stabilní vládu, tedy takovou, která se bude celé volební období opírat o většinu ve Sněmovně. Proto bych jejím sestavením pověřil kandidáta, který má reálnou šanci získat hlasy alespoň 101 poslanců. Pokud by vítěz voleb takovou schopnost neměl, pověřil bych toho, kdo takovou šanci má. Zda by šlo o stranu, nebo koalici, by pro mě nehrálo roli, protože volební zákon umožňuje obojí.

Denisa Rohanová: Zákon umožňuje účast ve volbách koalicím, je třeba toto respektovat, ať je na to můj osobní názor jakýkoliv.

Josef Středula: Obecně ctím pravidlo, že vítěz voleb by měl dostat první šanci na sestavení vlády. Což se stalo i v případě posledních voleb. Zástupce vítězného uskupení s největším koaličním potenciálem byl pověřen a bylo to tak správně.

Tomáš Zima: Jmenoval bych toho, kdo by měl v rámci politických dohod většinu ve Sněmovně.
zpět na otázky

Jmenoval/a byste premiérem politika, jehož vláda předtím nezískala důvěru?

Jaroslav Bašta: To už se stalo (například v roce 2007), takže by hodně záleželo na celkovém kontextu. Proto to nevylučuji.

Karel Diviš: Ne.

Pavel Fischer: Rusnokova vláda, která vládla bez důvěry šest měsíců, byla vážným porušením ústavy. Prezident selhal, neusiloval o to, aby byla jmenována vláda s důvěrou. Takové kroky bych nikdy nekonal a takový vývoj bych nepřipustil.

Marek Hilšer: To skutečně velmi záleží na kontextu dané situace, rozložení politických sil, možných variantách vládních koalic a pořadí pokusů o sestavení vlády. Dělal bych v každém případě všechno pro to, aby co nejdříve vznikla vláda s důvěrou Sněmovny.

Danuše Nerudová: V případě

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Volby prezidenta ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější