Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Výborný: Staly se chyby, lidovci se musí vrátit k čitelnosti. Mrzí mě, že Jurečka mou nabídku odmítl

Nový předseda KDU-ČSL Marek Výborný. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Nový předseda KDU-ČSL Marek Výborný. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Nový předseda lidovců Marek Výborný je rád, že má po svém boku „první dámu“ KDU-ČSL Šárku Jelínkovou. Je podle něj potřeba, aby ve vedení strany byli jak zástupci Sněmovny, tak Senátu.

Ačkoli jste ve vysoké politice necelé dva roky, zaujal jste delegáty sjezdu a získal jste 256 hlasů. Jak jste se cítil? Čekal jste to?

Prvním pocitem byla obrovská odpovědnost vůči KDU-ČSL i vůči křesťansko-demokratické politice v České republice.

Co chcete jako první udělat?

Poděkoval jsem za důvěru, počkám, až bude navolené celé nové vedení, a pak se sejdeme. V příštích týdnech si musíme nastavit nějaký mechanismus vnitřního fungování. Obrovskou výzvou, na které budu pracovat od dnešního večera, jsou volby do Evropského parlamentu.

Ve svém projevu jste připomněl, že jste objel celou republiku. Bylo už tam patrné, že vaši spolustraníci nechtějí vedení spjaté s odcházejícím předsedou Pavlem Bělobrádkem?

Nemyslím si, že by to bylo tak vyhrocené. Bylo tu volání po změně, ale skutečně si nemyslím, že by dnešní sjezd měl být nějakou revolucí. Kontinuitu může představovat i kolega Jan Bartošek, který nakonec přijal mou výzvu kandidovat do předsednictva.

Ale obměnilo se celé vedení. Mohl jste říct, že chcete mít za svou pravou ruku svého protikandidáta Mariana Jurečku. Vybral jste si však senátorku Šárku Jelínkovou.

Viděl jsem pro to důvody. Je to zkušená politička. Má zkušenosti z komunální politiky, je místopředsedkyní senátorského klubu. Důležitost Senátu je u nás dnes zjevná, možná je ještě větší než v minulosti. V nejužším vedení tak bude zastoupená jak Poslanecká sněmovna, tak Senát.

Před svým kandidátským projevem jste dostal rady, abyste tolik „neryl“ do pana Jurečky. Proč jste si nakonec ty výtky neodpustil?

Musím se ohradit. Do

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější