Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Prezidentská pointa N: Jak Nerudová s Pavlem odstartovali souboj o post Babišova vyzyvatele

Petr Pavel a Danuše Nerudová. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Petr Pavel a Danuše Nerudová. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Do prezidentské kampaně vstoupily tento týden dva momenty. Tím prvním byl dopad rakety na polské území, druhým pak svátek 17. listopadu. Jak se s těmito událostmi vypořádali dva ze tří hlavních favoritů voleb?

Dění kolem prezidentské kampaně tohoto týdne shrnuje Jan Tvrdoň.

Ministerstvo vnitra příští pátek oznámí, které kandidáty zaregistruje jako uchazeče o post prezidenta. Letos by jich oproti minulým volbám mohlo být více, přesto je zřejmě základní zápletka daná.

Na jedné straně je Andrej Babiš – šéf hnutí ANO s podporou věrných voličů, kteří mu podle dosavadních průzkumů zajistí postup do druhého kola. Na druhé straně je prozatím otazník.

V prvním kole se tak zatím hraje zejména o to, kdo proti bývalému premiérovi postoupí do finálového duelu. A podle všech dostupných dat se zdá, že jde o souboj mezi Petrem Pavlem a Danuší Nerudovou.

Co si naplánujete…

Oba se v tomto týdnu museli vypořádat s dvěma událostmi, jednou plánovanou a druhou mimořádnou. Plánovanou událostí byl pochopitelně 17. listopad. Den boje za svobodu a demokracii je pro mnoho lidí nejvýznamnějším svátkem v roce; oslavy konce komunistické totality tak nemohly do kampaně nezasáhnout. A to hned z několika důvodů.

Zejména pro voliče vládních stran a hnutí je 17. listopad klíčovou událostí – právě na jejich podpoře budou svůj potenciální úspěch Pavel s Nerudovou stavět.

Druhým významným faktorem je předlistopadová minulost části prezidentských kandidátů, v tomto případě Pavla. Připomínka listopadových událostí totiž opět mohla do veřejné diskuse o nové hlavě státu vnést otázku historie a vyrovnání se s ní. U Pavla jde o jeho předlistopadové angažmá v KSČ a tehdejší armádě. Bývalý náčelník generálního štábu své pochybení opět připomněl a ocenil ty, kteří na rozdíl od něj proti režimu aktivně vystoupili.

„Mám velký respekt ke všem, kteří ohledně zločinnosti komunistického režimu měli nejen jasno, ale měli také odvahu se mu postavit. Mrzí mě, že jsem, s ohledem na výchovu a prostředí, takový přehled neměl, že jsem nebyl mezi nimi, a o to víc si jich vážím. Studenti šli tehdy jako první, rozhýbali celou společnost a zaslouží si naše uznání a úctu,“ uvedl Pavel.

Přímo na Národní třídu ho kromě jeho manželky doprovodili i 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Pointa N

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější