Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Lidovci ukázali, že chtějí změnu. Výborný účtoval s končícím vedením, uspěly i další nové tváře

Nově zvolený předseda KDU-ČSL Marek Výborný. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Nově zvolený předseda KDU-ČSL Marek Výborný. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

První den sjezdu KDU-ČSL dokázal, že se lidovci chtějí odříznout od předchozího vedení. I proto 256 delegátů zaujala slova poslance Marka Výborného, který se ve svém projevu ostře vymezil proti předchozímu vedení a nenechal nit suchou ani na svém protikandidátovi Marianu Jurečkovi. Krátce po zvolení požádal delegáty, aby mu na post pravé ruky zvolili senátorku Šárku Jelínkovou, což se mu splnilo. Hlasovalo pro ni 309 delegátů.

Prvním překvapením sjezdu se stal Jaroslav Vlach. Někdejší asistent exministra dopravy ODS Petra Bendla na poslední chvíli doplnil předem známý trojlístek kandidátů na předsedu. Vzhledem k tomu, že jeho nominaci oznámili hodinu předem, měl na přípravu své řeči jen několik desítek minut, což se na její kvalitě dost podepsalo.

Po několika minutách šroubovaných frází, v nichž shrnul, že je neznámý a vlastně ani stranu nezná, se dostal k meritu věci, kdy varoval před nastupující totalitou, kterou mají představovat neziskovky a bezhlavé rozdávání. Proslov, který se programově spíš hodil na setkání občanských demokratů, mu nakonec vynesl deset hlasů.

O třídu lepší byly pak proslovy trojice předem známých kandidátů, tedy Marka Výborného, Mariana Jurečky a Jana Bartoška. První jmenovaný vsadil všechno na

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější