Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Schrödingerova kočka je pořád ještě živá/mrtvá. Nehodící se škrtněte

Kočka v krabici. Symbol záhady, která pořád odolává, anebo jen špatně položené otázky? Foto: Fotolia
Kočka v krabici. Symbol záhady, která pořád odolává, anebo jen špatně položené otázky? Foto: Fotolia

Práce dnešních teoretických fyziků potvrzují, že nejslavnější kvantový paradox neplní svůj zamýšlený účel. Tím bylo vyvrátit pravděpodobnostní charakter kvantového světa, ukázat absurditu takové interpretace. Jenže výsledkem je pravý opak.

Kvantová fyzika funguje i nefunguje zároveň. Poskytuje perfektní předpovědi, je základem veškeré elektroniky a dalších praktických věcí. Jenže z hlediska zdravého rozumu nedává smysl. Vědci dávno přivykli tomu, že zdravý rozum může být špatný rádce, ale tohle je moc i na ně. Třeba už jen ta kočka, která je straší od roku 1935.

Pro citlivější povahy nejprve zdůrazněme, že za celou dobu hrátek se Schrödingerovou kočkou nedošlo újmy ani jedno zvíře. O duševní pohodě zúčastněných vědců se to však tvrdit nedá, o vztazích mezi nimi také ne.

Slavná Schrödingerova hádanka vypadá takto: vezmete kočku a zavřete ji do neprodyšné krabice. (Tato část pokusu by při reálném provedení byla ze všech nejtěžší. Ale nezapomeňte, je to všechno jen jako.) Vedle krabice je kus radioaktivní látky vybraný tak, že pravděpodobnost rozpadu jednoho jediného atomu během půl hodiny se rovná jedné polovině. (Obtížné, ale lze skutečně zařídit.) Rozpad atomu hlídá citlivý detektor. (Lze zařídit.) Detektor je spojen s nějakým mechanickým zařízením. Když se atom rozpadne a detektor to zachytí, zařízení vpustí do krabice jedovatý plyn. (Lze zařídit snadno.) Přesně po půlhodině krabici otevřete. Mohou nastat dva výsledky, oba se stejnou pravděpodobností. (Tu stejnou pravděpodobnost jsme zařídili tím, že stejná je pravděpodobnost rozpadu atomu.) Kočka je buď mrtvá; anebo je živá (a velmi nespokojená).

Nic složitějšího v tom není. Jediné, co je vám nejspíš nejasné, je otázka: kde je v tom jaký paradox? Žádný

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Věda

V tomto okamžiku nejčtenější