Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Svědectví o Pavlově minulosti řešil advokát, který zastupoval Rusko i Mrázka. A také utajený bývalý politik

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Spolužák prezidentského kandidáta Petra Pavla před třemi týdny zveřejnil své svědectví o vojenském zpravodajském kurzu, který spolu studovali. Pavel Beneš obvinil generála ve výslužbě z toho, že o své minulosti a studiu neříká pravdu. Se zveřejňováním vzpomínek mu pomáhali nejméně dva lidé – advokát, který před 20 lety za komunisty kandidoval na prezidenta a nedávno zastupoval ruské velvyslanectví. A také bývalý politik, jehož jméno Beneš odmítá prozradit.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Beneš v říjnu deníku Právo popsal, že s Pavlem v roce 1988 nastoupili do tříletého kurzu Zpravodajské správy Generálního štábu. Ve svém svědectví tvrdí, že je v kurzu připravovali pro roli špionů ve prospěch komunistického režimu. Sám Pavel jeho vyjádření označil za „pomluvy“.

Beneš – bývalý starosta obce Brodec na Lounsku – tvrdí, že se připravovali na kariéru špionů v diplomatickém prostředí a nasazení v týlu nepřítele se u nich nepředpokládalo. Proti jeho svědectví se pak postavili další dva spolužáci obou mužů.

Zajímavé na celém příběhu je ale i to, s kým Beneš zveřejnění svých tvrzení řešil. Ještě před jeho publikací vyhledal služby bývalého

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Volby prezidenta ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější