Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Dětské oběti domácího násilí promlouvají v novém dokumentu České televize

Z lásky nenávist. Foto: Česká televize
Z lásky nenávist. Foto: Česká televize

Jsou to lidé jako my. Přesto v sobě nosí bolavý šrám z minulosti, který je ovlivňuje po celý život. Čtvrtý díl z dokumentární série České televize Z lásky nenávist sleduje životní příběhy čtyř protagonistů, kteří si v dětství prošli fyzickým i psychickým domácím násilím ze strany svých vlastních i nevlastních rodičů. Premiéru snímku, jenž vznikl podle scénáře Kateřiny Kovářové v režii Víta Karase, odvysílal program ČT2 v úterý 15. listopadu.

Dokument je volným pokračováním série dokumentárních filmů o domácím násilí Z lásky nenávist, která začala příběhy žen, pokračovala představením mužů jako obětí domácího násilí a v roce 2019 pojednala násilí na seniorech. Čtvrtý díl série se věnuje dětem a domácí násilí představuje jako problém celé rodiny se všemi důsledky.

„Beze vší pochybnosti pokládám náš dokumentární film o domácím násilí na dětech za nejdůležitější, nejsmysluplnější a nejpotřebnější projekt, na kterém jsem se kdy pracovně podílel. Na naši výzvu v České televizi zareagovalo přes devadesát osob, ochotných hovořit o svém traumatickém dětství. A musím přiznat, že jsem byl až zaskočen, jak podobné jsou si v principech vzorce chování a jednání agresorů,“ říká režisér Vít Karas.

Čtyři dospělí hrdinové a hrdinky filmu, Angelika, Radka, Martina a Jakub, kteří byli vybráni v castingu po výzvě zveřejněné na obrazovce, vypovídají otevřeně na kameru o svých vzpomínkách.

Prostřednictvím jednotlivých příhod popisují

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Televize

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější