Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jak jsme si z evropského básníka Máchy udělali národní symbol

Smuteční průvod s ostatky Karla Hynka Máchy na pražském Vyšehradě (7. května1939). Foto: ČTK
Smuteční průvod s ostatky Karla Hynka Máchy na pražském Vyšehradě (7. května1939). Foto: ČTK

Seriál Přepište dějiny: Naše upínání se k výročím se většinou odehrává v poloze velkých, tzv. kulatých připomenutí, případně aktivnějšího vzpomínání na ty, kteří nám jsou časově blízko, a stále tedy fungují v živé paměti. Také proto si každý rok připomínáme listopadové události roku 1989 a jen v případě kulatých, stoletých či půlstoletých výročí jsme schopni ohlédnout se také za jinými osobnostmi či událostmi.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Tak trochu schválně chceme z této logiky nyní vystoupit a připomenout výročí někoho, kdo nemá kulaté jubileum, navíc je vzdálen více než dvě století. Bude k nám jeho historický obraz promlouvat? Jsme schopni paměťové aktualizace i po více než dvou stoletích? Osobnost je to naštěstí v národní mytologii natolik výrazná a zároveň tolikrát „přepisovaná“, že by měla mít potenciál oslovit i dnes.

Jde o básníka Karla Hynka Máchu, neboť není mnoho literárních osobností v našich dějinách posledních dvou staletí, které by v sobě nesly tolik „přepsaných osudů“ jako on. Básník narozený 16. listopadu 1810 si prošel několika historickými podobami, z nichž jen málo vystihovalo jeho skutečný charakter.

Prolíná se zde samotný život, jeho obraz, tragika smrti, velikost díla, vlastní doklady o životě v podobě deníků a samozřejmě to vše rámováno v česko-německém kontextu počínajícího

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Přepište dějiny

Komentáře, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější