Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

ODS slábne, sněmovní volby by podle průzkumu ovládlo hnutí ANO

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Hnutí ANO mírně posiluje a ve volbách by s přehledem uspělo, naopak občanští demokraté jako nejsilnější vládní strana oslabují. Ukazují to data z říjnového modelu agentury Median. Šetření se tak v základních závěrech rozchází s tím, co o víkendu publikovala agentura Kantar CZ pro Českou televizi.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Kdyby se v říjnu konaly sněmovní volby, zvítězilo by hnutí ANO. S tímto zjištěním přišla agentura Median, která publikovala svůj nový volební model. ANO by podle něj získalo 31,5 procenta hlasů a od zářijového dotazování by tak lehce posílilo, konkrétně o jeden procentní bod.

Pro hnutí Andreje Babiše tak jde o další výsledek kolem třicetiprocentní hranice, který mu výzkumníci Medianu přisuzují, v jednotlivých šetřeních pozvolna posiluje. Data ovšem naznačují, že další výrazný nárůst podpory pro ANO již není moc pravděpodobný, volební potenciál hnutí odhaduje agentura na 35 procent.

Pro vládní koalici, zejména pak pro ODS, jsou aktuální data Medianu mnohem méně příznivá. Občanské demokraty by v říjnu podle aktuálního volebního modelu podpořilo pouze

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Průzkum veřejného mínění

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější