Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Polovina Čechů nechala daňové přiznání na poslední chvíli. Od dubna se daně opět mění. Startuje také nové kolo kotlíkových dotací

Dokdy podat daňové přiznání a uhradit daň tak, abyste se vyhnuli sankcím, a jaké změny přinese schválený daňový balíček? V přehledu z oblasti osobních financí se dozvíte také o plánovaných elektronických dálničních známkách, kotlíkových dotacích nebo změnách pro dlužníky v exekuci.

Daňové přiznání a lhůty pro opozdilce

Týden před koncem termínu pro odevzdávání daňového přiznání ještě neměla polovina fyzických osob formulář podaný. Uvedla to generální ředitelka Finanční správy ČR Tatjana Richterová. Posledním dnem pro odevzdání daňového přiznání a platbu případné daně z příjmů je první duben. Výjimka platí pro poplatníky, kterým agendu zpracovává daňový poradce. V takovém případě se termín posouvá o tři měsíce, je ale nutné o tom finanční úřad do prvního dubna informovat.

Formulář můžete podat osobně. V pondělí budou na finančních úřadech a jejich územních pracovištích kvůli očekávaným frontám rozšířené úřední hodiny až do šesti večer. Povinnost ale splníte i zasláním poštou nebo elektronicky. Máte‑li datovou schránku, je pro vás elektronické podání povinné.

Opozdilci, kteří řádný termín nestihnou, mají ještě pár dní na to, aby chybu napravili. Bez sankce je totiž možné podat přiznání ještě pět pracovních dnů po něm. V poslední den této lhůty už ale musí být formulář opravdu

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Týden v peněžence

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější