Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nebezpečný kratom po kritice mizí z některých automatů. „Jeho regulaci podporujeme,“ tvrdí část prodejců

Produkty s psychotropní látkou jsou volně dostupné Foto: Marie Dámková
Produkty s psychotropní látkou jsou volně dostupné Foto: Marie Dámková

Návykovou látku kratom, která působí podobně jako heroin nebo jiné opiáty, si mohou v automatech koupit bez problémů i děti. Deník N nyní zjistil, že někteří prodejci začali tyto výrobky z automatů po sérii reportáží a následném tlaku obchodních center stahovat. Část podnikatelů tvrdí, že i jim současné legislativní vakuum škodí.

Zelený prášek, který vzniká sušením listů rostliny z jihovýchodní Asie, užívá stále více mladých lidí, ale i žáků základních škol. Popíjejí ho ve formě čaje nebo užívají jako lisované tabletky. Stát prodej této drogy zatím nijak nereguluje. Bez omezení věku je k dostání v trafikách, e-shopech, ale i v automatech ve velkých obchodních centrech.

Kratom působí jako stimulační droga, Deník N nedávno upozornil na to, jak rychle se na něm lidé mohou stát závislí.

„Je to velmi podceněná látka. Její nebezpečnost je dána její podobností s dalšími opioidy. Samotný alkaloid obsažený v kratomu se váže na opioidní receptory v mozku a může vyvolávat podobné účinky jako opium nebo heroin,“ upozornil adiktolog Tomáš Jandáč z Kliniky adiktologie Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Rada vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí už dříve navrhla, aby stát začal tuto látku regulovat, tedy především aby zmizela z dosahu dětí a mladistvých.

Poté co na problém začala upozorňovat média, někteří prodejci se rozhodli kratom z automatů stáhnout.

„Nyní již kratom v automatech neprodáváme. Po několika zavádějících reportážích začaly vznikat konspirace, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější