Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Politické strany přenechaly boj o Hrad Babišovi. Když ho vyhraje, budou za jeho zvolení spoluzodpovědné

Koho budou na Hradě hlídat v příštím roce? Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Koho budou na Hradě hlídat v příštím roce? Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Komentář Petra Janyšky: Okamžikem, kdy Andrej Babiš ohlásil kandidaturu, se prezidentská volba definitivně zpolarizovala na jediné téma: Babiš versus Antibabiš. Veškeré úsilí demokratického tábora teď bude samozřejmě zaměřeno na jedno – porazit ho. Nedopustit, aby se na Hrad dostal bezskrupulózní miliardář představující všechna možná rizika pro tuzemskou společnost i pro zahraniční a evropské vztahy. Boj se povede o to, zda je česká společnost jako celek dostatečně silná a vnímavá, aby nepodlehla demagogii a nepustila na Hrad místní verzi Orbána, či dokonce Trumpa.

Je velká chyba politických stran, že volbu hlavy státu pustily k vodě a přenechaly ji volné soutěži soukromníků, podobně jako před pěti lety. Nesou tak zodpovědnost za to, jak volba dopadla tenkrát, kdy od ní daly ruce pryč a daly na srozuměnou, ať se přihlásí, kdo má zrovna chuť a nemá nic lepšího na práci. Výsledkem byl slabý protikandidát se slabou kampaní, člověk, který byl v politice nováčkem.

Dopad tohoto nezájmu a tehdejší hry volného politického trhu bohužel pociťujeme dodnes. Strany nesou zodpovědnost i za výsledek před deseti lety, kdy byl poprvé zvolen Miloš Zeman. A jestli teď v lednu vyhraje Babiš, zodpovědnost bude opět ležet na nich. Proti těžké váze totiž musí stát také těžká politická váha.

Nemyslím tím, že by strany měly vyslat nějakého svého předsedu či jiného politika. Ale měly už dávno

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Volby prezidenta ČR

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější