Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vykouření: naše kauza, vaše kauza aneb jak na Provázku naposledy povečeřeli

Vykouření. Foto: David Konečný
Vykouření. Foto: David Konečný

Divadlo Husa na provázku se novou inscenací Vykouření Jiřího Havelky s nadhledem vrací ke čtyři roky staré horké divadelní kauze, v níž Ježíš na jevišti znásilnil muslimskou ženu, což pobouřilo hnutí Slušní lidé, kardinála Duku i brněnské politiky.

Ježíš a muslimka. Křesťanství a islám. Herec a herečka. Znásilnění a symbolika. Individuální hranice a hranice v umění. Už dlouhé čtyři roky uplynuly od kauzy kolem uvedení inscenace režiséra Olivera Frljiće na festivalu Divadelní svět Brno, zdá se ale, jako by to bylo včera.

V sále Divadla Husa na provázku se tenkrát odehrálo představení Naše násilí a vaše násilí, v němž došlo mimo jiné na krátkou scénu, v níž Ježíš znásilňuje muslimskou ženu. A právě tato část vzbudila velké pobouření a otevřela širokou debatu o svobodě a odpovědnosti v umění i životě.

V inscenaci Vykouření, která měla minulý týden premiéru rovněž v Divadle Husa na provázku, se autor textu a režisér Jiří Havelka se souborem rozhodl pomyslně i doslovně vyčistit jak atmosféru, tak samotnou budovu, kde všechno začalo.

Kde metafora končí a kde začíná?

Odbíjí sedmá hodina a na jevišti začíná očistný scénický obřad na motivy skutečných událostí kolem jedné neskutečné kauzy, v níž hlavní roli sehrála česká společnost, média, soudy, církev i politici. „Představení jsem sice neviděla, ale nesouhlasím s ním,“ říká do mikrofonu s důrazem na absurditu vyřčeného výroku první z hereček, jejíž obrysy se pomalu vynořují

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Brno

Divadlo

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější