Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

BIS v kauze ruského ovlivňování voleb ukázala na Bystroně z německé AfD.

Sněmovní volby by vyhrála koalice Spolu, ANO významně oslabilo, ukázal průzkum

Spolu Marian Jurečka‚ Markéta Pekarová, Petr Fiala. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Spolu Marian Jurečka‚ Markéta Pekarová, Petr Fiala. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Nejnovější průzkum voličských nálad agentury Kantar CZ ukazuje, že nejsilnější vládní strana si polepšila, nejsilnější opoziční hnutí naopak ztrácí. ODS by v říjnu samostatně získala 21,5 procenta, koalice Spolu by pak ve volbách do Sněmovny porazila hnutí ANO.

Pokud by se v říjnu konaly volby do Poslanecké sněmovny, vyhrála by koalice Spolu, tedy ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Podle aktuálních dat společnosti Kantar CZ pro Českou televizi by získala 31,5 procenta hlasů.

Oproti minulému šetření ze září si trojkoalice polepšila a posílila o 3,5 procentního bodu. Výzkumníci sledovali, jak by v říjnu dopadly volby, pokud by kandidovaly obě koalice z loňských voleb –⁠ tedy Spolu a uskupení Pirátů se Starosty. Zkoumali ale také, jak by si jednotlivé strany vedly samostatně.

Dobrý výsledek Spolu je dán zejména posilováním Občanské demokratické strany. Naopak poraženým je v obou modelech ANO. Hnutí oproti září poměrně výrazně oslabilo. V samostatném měření by Andrej Babiš se svými lidmi oslabil o tři procentní body, ANO by nyní volilo 26,5 procenta lidí. V předchozích vlnách měření přitom hnutí posilovalo až na 30 procent, v současné ekonomické situaci by jako hlavní opoziční subjekt mělo spíš nabírat nové hlasy.

Kantar CZ popisuje, že současný pokles u Babišova hnutí je dán zejména

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Průzkum veřejného mínění

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější