Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Mynářův byznys se zájmy státu: Jak se zrodila mise Katar a kdo na ní bude nyní vydělávat

V seriálu Zemanovo finále popisujeme poslední roky vládnutí Miloše Zemana, jeho vztahy s okolím, vliv jeho nejbližších spolupracovníků i okamžiky, které byly pro jeho prezidentství určující. Deník N hovořil s desítkami lidí, kteří u klíčových okamžiků byli. Třetí díl se věnuje tomu, co bylo za hradním sbližováním s Katarem. Deník N zjistil, že za celým příběhem stojí kancléřův známý z vymahačského byznysu a nově vzniklá poradenská firma, která bude z uzavřených obchodů profitovat. A provize půjdou do kapsy právě i Mynářovu známému.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Prezident Miloš Zeman investoval většinu svého mandátu a obrovské množství politického kapitálu do prohlubování vztahů s Ruskem a Čínou. Tato snaha skončila naprostým fiaskem. Navzdory otevřenému podbízení se a zcela nekritickému přístupu jsou nyní vztahy mezi Českem a oběma totalitními režimy na bodu mrazu. Definitivní roztržka s Ruskem přišla ještě před jeho invazí na Ukrajinu, po kauze Vrbětice. Peking zase nesplnil sliby a očekávání, které do něj prezident vkládal, pokud jde o výši investic v Česku, napětí vyvolala i návštěva šéfa Senátu na Tchaj-wanu nebo varování kybernetického úřadu před čínskou firmou Huawei.

Po tomto naprostém nezdaru Zemanovy zahraniční politiky obrátil v posledních měsících Hrad svou pozornost nečekaným směrem: na Katar. Za zájmem prezidentových lidí o Katar stojí především podnikatel Martin

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Zemanovo finále

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější