Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vývoj bojů (260. den): Rusové přišli, zničili, utekli. Ukrajinci vstoupili do centra Chersonu

Osvobozený Cherson. Foto: neznámý obyvatel města
Osvobozený Cherson. Foto: neznámý obyvatel města
  • Další rána pro Rusko a jeho namyšlenost.
  • Co se v noci asi dělo?
  • Co může osvobození Chersonu znamenat pro další vývoj války.
  • Jak to začalo – boj o Antonivský most na začátku války.
  • Putin zbaběle mlčí.
  • Rusové u Pavlivky dále útočí.
  • Mapy dne – Pavlivka.
  • Videa dne – osvobozování Chersonské oblasti; Solovjov zuří.

Přinášíme komentářové shrnutí situace na ukrajinském bojišti sestavené z informací různých ministerstev obrany a nezávislých analytiků.

Informace v tomto textu jsou shrnutím výsledků bojů za čtvrtek 10. listopadu a pátek 11. listopadu. Aktuální stav na některých místech již může být jiný.

Přehled potvrzených ztrát je na konci článku.

Další rána pro Rusko a jeho namyšlenost. Datum 11. 11. 22 se bude dobře pamatovat. V tento den Rusové utekli z Chersonu. Z nejvýznamnějšího města, které na Ukrajině okupovali. Už se dá s jistotou tvrdit, že neblufovali a opravdu se rozhodli opustit město i oblast, o kterých nedávno po zinscenovaném referendu a následné anexi Vladimir Putin prohlašoval, že budou patřit Rusku navždy.

I když se to někteří propagandisté snaží zlehčovat tvrzením, že šlo o ústup, který se v budoucnu vyplatí, ruská armáda utržila další ponižující a historickou porážku.

Od jarního ústupu od Kyjeva, Sum a Černihivu přes podzimní porážky u Izjumu a Lymanu až po ztrátu Chersonu neustále přicházejí důkazy o rozvratu ruské armády a neschopnosti Putinova režimu cokoli s tím udělat.

Ruská armáda dnes oznámila, že město opustila. Do uzávěrky tohoto textu se neobjevily záběry potvrzující, že ho už ovládá ukrajinská armáda. Ale místní obyvatelé už po městě vyvěšovali ukrajinské vlajky a důvěryhodné zdroje hlásily, že ukrajinské jednotky vstupují do města (videa z Chersonu najdete zde zprávu o aktuálním vývoji zde). Zároveň přicházejí důkazy o 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Vývoj bojů

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější