Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zákrok na Babišově akci byl naprosto v pořádku, už nejsem znechucen. Má slova byla přes čáru, říká policejní prezident

Policejní prezident Martin Vondrášek.
Policejní prezident Martin Vondrášek.

„Policisté nemohli přihlížet tomu, že si někdo přisvojil cizí věc, v tomto případě reproduktor. Když utíká z místa shromáždění, co má policista dělat? Stát a přihlížet? Ne, policista má konat,“ říká k zakleknutí autistického chlapce na mítinku Andreje Babiše policejní prezident Martin Vondrášek. Ve velkém rozhovoru s Deníkem N mluví o extremismu v policii, odmítnutí požadavků Miloše Zemana i potírání nenávistných útoků.

Na co se v rozhovoru také ptáme:

  • Proč policie nezruší kontroly na Pražském hradě?
  • Jsou LGBTQ lidé v Česku po bratislavském útoku v bezpečí?
  • Kolik radikálů je v policejním sboru?
  • Kdy může policie zasáhnout na demonstracích?
  • Jak zpětně hodnotí zákrok policistů na mítinku Andreje Babiše?

Prezident Miloš Zeman v otevřeném dopise požádal ministra vnitra Víta Rakušana, aby nechal zrušit či upravit bezpečnostní kontroly na Pražském hradě. Má prezident vůbec mluvit do toho, jak je Hrad chráněn?

Předně je třeba říci, že máme zákony, respektive nařízením vlády stanoven okruh chráněných osob a okruh chráněných objektů. Za tuto ochranu odpovídá policie, výjimečně i jiné subjekty. A policie se dlouhodobě snaží o dvě věci: zaprvé neustále analyzovat rizika, zadruhé najít konsenzus s chráněnou osobou nebo s tím, kdo v tom objektu pobývá. Někdy se to daří víc, někdy míň, ale odpovědnost za to, abychom minimalizovali riziko napadení objektu nebo osoby, je na policii.

Dopadlo to tak, že policie doporučila bezpečnostní kontroly zachovat. To znamená, že Pražský hrad může být atraktivním cílem pro nějakého útočníka?

Začátky našich úvah o tom, zda jsou měkké cíle v Česku dostatečně chráněny, sahají až do roku 2011. Breivik, Oslo, Utöya. Pak bylo zásadním momentem pro celou Evropu jaro 2016, kdy došlo k teroristickému útoku v Bruselu a mnohým dalším. Snažíme se systémově přistupovat nejen k ochraně chráněných objektů, ale přijímat i preventivní opatření u významných měkkých cílů.

A promiňte mi, neznám významnější měkký cíl v České republice, než je Pražský hrad, symbol naší státnosti a zároveň sídlo nejvyššího ústavního činitele – prezidenta. Někdy v roce 2016 jsme právě v návaznosti na teroristické útoky v Evropě nastavili i režim ochrany Pražského hradu. A od té doby v pravidelných intervalech, minimálně dvakrát ročně, posuzujeme rizika. Neposuzuje je jen policie, ale i ostatní bezpečnostní složky. Na základě toho vždy vzniká doporučení, zda a jak ten objekt chránit.

A rizika trvají?

Někdy na začátku února jsme došli k názoru, že rizika

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Andrej Babiš

LGBTQ

Miloš Zeman

Ruská válka na Ukrajině

Studio N

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější