Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Válek chce dát každému dítěti sedm tisíc na lyžařské kurzy. Vlekaři jsou nadšení, pojišťovny a lékaři méně

Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) chce částkou až 7000 korun přispívat dětem na školní lyžařské kurzy. Návrh dlouhodobě prosazuje Asociace horských středisek, která už o příspěvky na kurzy žádala několik bývalých ministrů školství. Podle jejího šéfa Libora Knota uspěla až u Válka.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Po návrhu na obnovení nadstandardní péče ve zdravotnictví chce Válek zapracovat i na prevenci. Jedním z kroků by podle něj mohl být příspěvek 6000 až 7000 korun od zdravotních pojišťoven, a to na povinný pobyt dětí ze sedmých a osmých tříd na lyžařských kurzech.

„Hory a sportování jsou prevence a chceme podpořit turistický ruch a tuto oblast průmyslu, protože cítíme, že tam bude problém,“ odůvodnil ministr svůj nápad.

Až sedmitisícový příspěvek na hory by z veřejných peněz dostaly všechny rodiny bez ohledu na příjmy. Taková změna by zdravotní pojišťovny vyšla na několik miliard korun ročně.

„Ministr zdravotnictví vnímá hlasy rodičů i některých škol, že z důvodu zvýšení nákladů se může povinný lyžařský kurz stát nedostupným, ale stále je pro zlepšení psychické a fyzické kondice dětí potřebný. Toto by mohla být jedna z cest, jak žáky o povinný školní kurz neochudit a zlepšit tak prevenci a podpořit rodiče v této nelehké situaci,“ vysvětlil pro Deník N mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

Na žádnou jinou prevenci pojišťovny tak vysoký příspěvek nedávají, žádný z preventivních příspěvků také není určený jediné věkové skupině dětí (viz box níže). Válkův návrh překvapil šéfa Svazu zdravotních pojišťoven Ladislava Friedricha. „V současné době se již dokončují návrhy zdravotně pojistných plánů pro příští rok. Ministerstvo zdravotnictví ale zatím toto konkrétní doporučení a příslušné odůvodnění pro přípravu plánů nevzneslo,“ řekl Friedrich.

„Pokud by se však mělo jednat o plošné a téměř závazné příspěvky, šlo by o řádově miliardy korun na úkor jiných výhod,“ dodal.

„Téma zvedl až ministr Válek“

Šéf Asociace horských středisek ČR Libor Knot připouští, že plán na zavedení příspěvku je výsledkem jejich dlouholetého politického lobbingu. Školní lyžařské kurzy jsou podle něj pro střediska významnou klientelou.

„Státní příspěvky na tyto kurzy proto prosazujeme už osm let. Rozvíjeli jsme tuto snahu už s bývalou

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější