Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Musíme sexuální zneužívání jasně odsoudit a chránit oběti, ne církev, říká papežův velvyslanec v Česku

Papežský nuncius Charles Daniel Balvo. Foto: Adam Hecl, Deník N
Papežský nuncius Charles Daniel Balvo. Foto: Adam Hecl, Deník N

Charlese Daniela Balva čeká nelehký úkol. Jako papežský nuncius se bude podílet na výběru nástupce kardinála Dominika Duky. Aktuálně se však více řeší téma sexuálního zneužívání v církvi. „Nezáleží na tom, jestli je obětí hodně, nebo jen pár. Pokaždé když se něco takového stane, je důležité říct, že je to pro nás naprosto neakceptovatelné,“ říká papežův velvyslanec v Česku.

V minulosti jste působil jako nuncius v Keni a Jižním Súdánu, tedy zemi zmítané válkou. Jak zásadní byla změna po přesunu do Česka?

Byla to velká změna. Sídlil jsem v Nairobi, což je velmi dynamické místo, ostatně jako celá Keňa. Podobně jako mnoho dalších rozvojových zemích má i Keňa své ekonomické a společenské problémy.

Náročnější byla situace ohledně Jižního Súdánu, kde jsem byl jmenován týden poté, co vypukla občanská válka. Súdán byl zmítán válkou posledních padesát let. Během nedávných let tam ale lidé trpěli více než kdy v historii. Miliony uprchlíků, násilí na domorodých kmenech a nespočet mrtvých.

Jaká byla vaše mise?

Vždy pracuji pro církev, stejně jako v každé zemi. Moje mise byla působit s místními církvemi, starat se o věřící a snažit se propagovat mír, na čemž jsem spolupracoval také jako stálý pozorovatel při UNEP a UN-Habitat.

Samozřejmě se situace nedá vůbec srovnat s Českem nebo Novým Zélandem (v této zemi Balvo také působil, pozn. red.). V zemi nefunguje pošta, není tam elektřina, většina cest je pouze prašných. Vidět to bylo i na jednotlivých diecézích, z nichž bylo mnoho neobsazených. O to to bylo náročnější.

Do Česka jste se vrátil po dvaceti letech. Jak se země za tu dobu změnila?

Některé změny jsou zřejmé na první pohled. Objevilo se zde mnoho amerických firem, jako jsou Burger King, McDonald’s nebo Starbucks, což mě jako rodáka z New Yorku těší. Praha ale v mnohém zůstala stejná. Je to historické město, které se výrazně nemění. Nějakým způsobem se ale určitě mění společnost. Ekonomika roste, lidé mají více peněz, země prosperuje.

Myslel jsem spíše změny nálad, třeba i v souvislosti s církví. Jaké jsou v tomto ohledu největší výzvy?

Není zde velká míra praktikujících křesťanů, o to víc je třeba se o ně starat. To je jeden z mých úkolů. Víc než cokoliv jiného jsem především knězem a mým prvním posláním je snaha o nejlepší možný výklad evangelia. Ostatně papež František je nám v tomto tím nejlepším příkladem. Samozřejmě tady budou výzvy směrem k církvi, biskupům, věřícím a kněžím. Abych se jimi mohl zabývat, musím se nejprve seznámit s prostředím, navštívit jednotlivé farnosti, poznat situaci.

Mons. Charles Daniel Balvo se narodil v roce 1951 v newyorském Brooklynu. Vystudoval kanonické právo. Působil v diplomatických zastupitelstvích Svatého stolce v Ghaně, Ekvádoru, Chile, České republice, Jordánsku a Litvě. Jako apoštolský nuncius působil na Novém Zélandu, v Keni a Jižním Súdánu. Hovoří anglicky, italsky, španělsky, francouzsky, částečně ovládá i češtinu.

Vnímáte nějaký vývoj církve od devadesátých let?

Obecně lze říci, že se církev mnohem víc zapojuje do věcí, které jsou pro ni historicky typické. Ať už jde o vzdělání, péči o zdraví, nebo pomoc lidem v nouzi. Působí tady instituce, které dříve neexistovaly. Máme zde katolické školy, charity, domovy pro staré.

Prvně jsem dorazil do Česka sedm let po sametové revoluci. Z pohledu církve zde byla situace druhá nejhorší

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Zneužívání v církvi

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější