Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Fakty a lidskostí proti nenávisti. Skupina Slováků bojuje ve facebookových diskuzích unesených trolly

Veronika Pavlíková Klindová. Foto: Adam Hecl, Deník N
Veronika Pavlíková Klindová. Foto: Adam Hecl, Deník N

Do prostředí nevybíravých facebookých debat již dva a půl roku na Slovensku vstupuje skupina #somtu. Klade si za cíl pod probíhající nenávistné debaty vkládat komentáře, které splňují tři základní charakteristiky: Musí obsahovat fakta, lidskost a empatii. Skupina se tak snaží kultivovat veřejnou debatu.

„Jak říkal Masaryk, demokracie je diskuse. A on také říkal, že myšlení bolí. Takže ať nás to trochu bolí a ať – když se ponoříme do internetových diskusí, blogů či serverů – tam najdeme různé protikladné názory doprovázené argumentací. Nikoli nadávkami, ale argumentací,“ řekl v jednom ze svých projevů v roce 2018 prezident Miloš Zeman.

Realita je ovšem taková, že zejména na sociálních sítích se vyskytuje nespočet příspěvků, které jsou čistě vulgárními výkřiky, vyhrožují, přejí lidem smrt či jinak napadají konkrétní osoby nebo třeba menšiny.

„Měla jsem zkušenost z třídy, kde jsem učila (v rámci projektu Teach for Slovakia, pozn. red.) a denně jsem viděla mladé lidi, kteří měli šílené představy o tom, co se děje ve světě. Informace čerpali výhradně z Facebooku a především z komentářů, často ani neotvírali články,“ říká pro Deník N Veronika Pavlíková Klindová, která projekt #somtu na Slovensku rozjela.

„Byly to často takové věci, že rakovina

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Dezinformace

Pozitivní zprávy

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější