Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Babiš se chová servilně, nechápe, co EU je, říká Konečná. Chodí jí desítky výhrůžek denně

Kateřina Konečná. Foto: Adam Hecl, Deník N
Kateřina Konečná. Foto: Adam Hecl, Deník N

Kateřina Konečná vede kandidátku komunistů do evropských voleb a říká, že odchod z EU si v současnosti neumí představit. V případě, že by vyhrála Macronova vize a Evropská unie se začala federalizovat, by prý pro odchod z Unie hlasovala. V rozhovoru pro Deník N dále popisuje, jakou šikanu za svou partajní knížku zažívá. Lidé jí prý nejčastěji nadávají do zkurvených komunistek. Konečná tvrdí, že tak drsnou antikomunistickou kampaň nikdy nezažila.

Chcete, aby o některých evropských záležitostech mohli čeští občané rozhodovat v referendu. Co se týče tuzemské politiky, co podle vás otázkou referenda nikdy nesmí být? 

Teď mě nenapadá žádná otázka, které by se referendum nemělo týkat.

Co třeba vyvolání předčasných voleb?

Dovedu si to představit, nevadilo by mi to.

Co odvolání prezidenta? Respektive otázka: Dopustil se prezident republiky velezrady – ano, či ne?

To je dost silný právní názor a myslím si, že máme Ústavní soud jako nejvyšší instanci, která je povinná to řešit. Určitě by nikdo z nás nechtěl zasahovat do soudní moci. Nedovedu si představit, že soud vydá nějaký rozsudek a občané řeknou, že je to špatně.

Bývalá předsedkyně Nejvyššího soudu a bývalá místopředsedkyně Ústavního soudu Eliška Wagnerová říká: „Obecné referendum je velký problém. Právě proto, že v něm – zase – vítězí demagogové. Vítězí ten, kdo je velmi dobrý rétor a je mu úplně jedno, jestli říká pravdu, nebo lež. To je prostě bohužel tak. Jeden můj známý politolog říká: ‚Touha po referendu je výrazem touhy lidí po větší míře demokracie. Je-li ovšem zavedeno, vede ke zničení demokracie.‘“  Jinými slovy, nakonec si můžeme odhlasovat i konec demokracie.

Tento právní názor funguje na principu toho, že na referendum máte málo času, takže v něm pak demagogové rozhodovat mohou. Velká Británie nás hodně poučila právě v tom, že Corbyn to vystřelil, chtěl to za dva měsíce a je z toho jeden velký malér. Farage se do toho prostě pustil… Zrovna včera jsem Farage potkala ve výtahu a rozhodně mi nepřišel tak happy jako před čtyřmi lety. A ani se mu nedivím, protože tito lidé jsou za to, co se teď v Británii děje, zodpovědní.

Mluvila jste s ním o tom v tom výtahu?

Přiznám se, že včera poprvé jsem měla chuť se ho zeptat, jestli je opravdu spokojený s tím, co udělal. Jestli si uvědomuje následky. Ale neudělala jsem to, protože tam s námi stálo dalších osm lidí.

O to líp.

Fakt je, že když jsem se na něj podívala – já jezdím do pátého, on asi do desátého patra –, říkala jsem si: „Jo, chlapče,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Volby do Evropského parlamentu

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější