Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kudy vede cesta ke šťastnému životu?

Jakou roli by u důležitých životních rozhodnutí měly hrát věda, technologický pokrok a pečlivě odměřené údaje? Foto: Adobe Stock
Jakou roli by u důležitých životních rozhodnutí měly hrát věda, technologický pokrok a pečlivě odměřené údaje? Foto: Adobe Stock

Odpověď na otázku, jak dělat správná životní rozhodnutí, hledají myslitelé od nepaměti. K různorodým způsobům, kterými se k ní dobrat, se nyní přidává i další: Mohla by nám v cestě za šťastným a spokojeným životem pomoci data?

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Psal se rok 1838 a Charles Darwin stál před jedním z nejzásadnějších rozhodnutí svého života: Měl by se oženit, nebo raději zůstat svobodným? Po dlouhém přemýšlení se nakonec rozhodl sepsat seznam argumentů pro a proti.

„Oženit se: Děti (pokud bůh dá); stálý společník (a přítel ve stáří), který bude mít o člověka zájem; objekt, který budu moci milovat a hrát si s ním; každopádně lepší než pes. Domov a někdo, kdo se o něj bude starat; kouzlo rozhovoru a ženského klábosení. Tyto věci jsou dobré pro zdraví člověka,“ napsal mezi plusy.

„Neoženit se: Svoboda chodit, kam se člověku chce; výběr společnosti; konverzace s chytrými muži v klubech; nenucený navštěvovat příbuzné a ohnout se pro každou maličkost. Mít výdaje a úzkosti z dětí; možné hádky; ztráta času. Nemůžu si číst o večerech; tloušťka a nečinnost; úzkosti a odpovědnost; méně peněz na knihy, bude-li mnoho dětí, které potřebují chléb. Možná moje manželka nebude mít ráda Londýn, pak vyhoštění a degradace v lhostejného a nečinného blázna…“ uvedl zase ve druhém odstavci.

I když tato slova mohou ve své zarážející upřímnosti působit až neuvěřitelně, nic z nich není vymyšleno. Přírodovědec si je opravdu zapsal do deníku, který je dodnes dostupný v archivu Cambridgeské univerzity. A přestože jeho zápisky možná místy znějí úsměvně, jsou pochopitelné. Nebyl prvním ani posledním, kdo váhal, jak se k vážnému životnímu rozhodnutí postavit – na otázku, jak se v takových situacích zachovat, aby nás to dovedlo ke šťastnému a spokojenému životu, nakonec hledají filozofové odpověď již od nepaměti.

Nyní do debaty vstupuje nový prvek příznačný pro třetí tisíciletí. Otázku, jak nám mohou při rozhodování v náročných životních situacích pomoci data, zkoumají hned dvě nové knihy – jednu napsal datový analytik, druhou ekonom; jedna se opírá o údaje shromážděné technologickými giganty i akademickými výzkumníky, druhá o myšlenky spíše filozofické. Spojuje je ale zájem o totéž: Jakou roli by měly

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Duševní zdraví

Rodina a vztahy

Kontext N, Rodina, vztahy a zdraví

V tomto okamžiku nejčtenější