Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pointa N: Rusové odchází z důležitého Chersonu a americké volby přinesly několik lekcí

Ukrajinská armáda postupuje vpřed v blízkosti Charkova i Chersonu. Foto: Generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny
Ukrajinská armáda postupuje vpřed v blízkosti Charkova i Chersonu. Foto: Generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny

Rusové se stahují ze západního břehu Dněpru a po více než půl roce opouští –⁠ před válkou třísettisícové –⁠ město Cherson. Americké volby do Sněmovny reprezentantů a třetiny Senátu neskončily „rudou vlnou“ republikánského vítězství, kterou předpovídaly průzkumy. Výsledky jsou těsné, někde se bude sčítat zřejmě ještě několik dnů.

Hlavní události dne vybraly a okomentovaly Markéta Boubínová a Jana Ciglerová.

Začíná osvobození Chersonu

Když se Rusům obzvlášť nedaří, prezident Vladimir Putin mlčí a není vidět. Odchod ruských vojáků z Chersonu proto v přímém přenosu oznámili ruský ministr obrany Sergej Šojgu a generál Sergej Surovikin, velitel vojsk, která Moskva vrhla do agrese proti Ukrajině.

Samozřejmě se to neobešlo bez ujištění, že Rusové úspěšně vzdorují všem pokusům o ukrajinskou ofenzivu. Ale, ehm, odcházejí. Jsou tam totiž „určitá specifika“. Je otázkou, co si pod tím běžní Rusové u televize představí. Někteří z nich tomu zřejmě stále věří.

Podobný vývoj se u Chersonu, který Rusové okupovali od března, očekával už několikrát. Až dnes se stal realitou, o to ale významnější. Před válkou téměř třísettisícové město je největším oblastním centrem, které Rusové od začátku letošní agrese na Ukrajině obsadili – a teď jsou nuceni ho vyklidit. Na druhé straně jeho obrana stála ruskou armádu obrovské množství sil, takže si v něčem uvolní ruce (či spíše logistiku). To budou zřejmě ta „specifika“.

Pozice Chersonu je přitom především symbolicky velmi důležitá, Rusové jeho ztrátou přichází o jediné město na pravém, západním břehu Dněpru. A Dněpr je vodní tepnou země. Někdy se dokonce používá dělení na levobřežní a pravobřežní Ukrajinu.

Osvobození Chersonu, které ovšem možná přinese další hrůzná odhalení, jako byly masakry v Buči a na dalších místech okupovaných ruskými vojáky, je tak dalším z klíčových bodů války. Zařadí se po bok obrany Kyjeva, protiútoku na severu země nebo osvobození Charkovské oblasti. Víc se dočtete v článku kolegy Jana Wirnitzera.


Nepodceňujte ženy, ulici a Latinos

Američané volili v kongresových volbách, a i když ještě nějakou chvíli nebudeme znát konečné výsledky, pár lekcí si můžeme vzít už teď.

Fakt, že v Senátu je nyní stav přesně vyrovnaný –⁠ 48 demokratických a 48 republikánských senátorů (o čtyřech se ještě rozhoduje) – a ve Sněmovně mají republikáni sice náskok, ale mnohem menší, než čekali, můžeme přičítat několika důvodům. Stručně: nepodceňujte ženy, ulici a Latinos.

  1. Průzkumy se opět mýlily. Možná proto, že

    Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Pointa N

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější