Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Rána Trumpovi. Volby, které měly být republikánským triumfem, pro něj dopadly hůř než pro Bidena

Foto: Bílý dům, Flickr
Foto: Bílý dům, Flickr

Analýza: Nebyly to jen velmi vyrovnané souboje v některých státech, v nichž voliči rozhodovali, jestli si aspoň v Senátu amerického Kongresu udrží převahu Bidenova vládní Demokratická strana. Šlo také o „bitvy“ na mnoha dalších úrovních, kde se určoval osud spojenců Donalda Trumpa a nepřímo tak i jeho šance pro prezidentské volby za dva roky. Pro exprezidenta po dnešní noci nevyznívají nejlépe.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Mehmet Oz na senátora za Pensylvánii. Doug Mastriano na guvernéra tamtéž. Don Bolduc na senátora za New Hampshire. A guvernér Ron DeSantis na Floridě. To jsou jen čtyři z mnoha republikánských kandidátů amerických voleb, kteří mají co do činění s Trumpem. První tři, které exprezident podpořil, ve volbách pohořeli. Se čtvrtým je to složitější; výrazně vyhrál, ale pro Trumpa je to spíš Pyrrhovo vítězství. A to není zdaleka všechno.

Volební výsledky nejsou důležité jen pro posílení pozic Republikánské strany v Kongresu, zákonodárných sborech jednotlivých států, na guvernérských postech a dalších pozicích, respektive pro oslabení prezidenta Bidena a jeho vlády. Ale také pro vytvoření silného nástupního bodu pro novou prezidentskou kandidaturu a pokus Donalda Trumpa vrátit se ve volbách 2024 z Floridy do Washingtonu, D. C., do Bílého domu.

Trump už dlouho naznačuje, že kandidovat bude, a na příští týden slibuje „velké oznámení“. Je totiž důležité, jak přesně

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Americké volby

Donald Trump

USA

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější