Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zemřel Petr Rezek, kritik kýče, jemuž filozofie nebyla pouhou akademickou disputací, ale společným divadlem

Petr Rezek (9. ledna 1948 – 8. listopadu 2022). Foto: ČTK
Petr Rezek (9. ledna 1948 – 8. listopadu 2022). Foto: ČTK

Nekrolog: Na zesnulého filozofa, který patřil k těm nejinspirativnějším posledních dekád a neostýchal se podrobit kritice ani úvahy Václava Havla, vzpomíná jeden z jeho studentů a později i přátel.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Jeho smích byl až pisklavý, očišťující a pichlavý zároveň; vlastně vždy více či méně ironický výsměch, i jeho oči se smály, jako by vyzývaly: „Tak co s tím uděláte? Co se sebou uděláte?“ To vše patřilo k věci. Filozofie byla přitom pro Petra Rezka zatraceně vážná věc, práce, která se však bez smíchu a ironie snadno zahledí sama do sebe. Jako lidé, kteří coby moderní Narcisové milují své sebezrcadlení na sociálních sítích, umožňujících něco, co bylo dříve vzácnější. Narcistní sebelásku bez odstupu ironie, a tím bez skutečného vztahu.

Petr Rezek, který zemřel v úterý, dva měsíce před svými pětasedmdesátými narozeninami, vždy toto chybění odstupu či sebepozorování nazýval kýčem. Ve své pravděpodobně nejslavnější, protože nejznámější knize Filosofie a politika kýče se při vymezování fenoménu kýče obrací ke Kunderově teorii dvou slz z Nesnesitelné lehkosti bytí. „Kýč vyvolává těsně po sobě dvě slzy dojetí,“ píše Kundera. „První slza říká: jak je to krásné, děti běžící po trávníku! Druhá slza říká: jak je to krásné být dojat s celým lidstvem nad dětmi běžícími po trávníku! Teprve ta druhá slza dělá z kýče kýč.“ Rezek Kunderův výklad posouvá ještě dál. Kýčem je i nesdílené „dojetí z dojetí“, vlastně to především, sebedojetí z toho, jak my sami jsme krásní a báječní lidé.

V roce 1991, kdy Rezkova kniha vyšla, to byla nečekaně silná rána zejména vůči „myslitelům disentu“, kteří

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Nekrolog

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější