Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Peníze kandidátům, agenti v kancelářích. Čína zasahovala do kanadských voleb, řekl Trudeau

Kanadský premiér Justin Trudeau na klimatické konferenci v Ottawě v říjnu. Foto: Blair Gable, Reuters
Kanadský premiér Justin Trudeau na klimatické konferenci v Ottawě v říjnu. Foto: Blair Gable, Reuters

Kanadský premiér obvinil Čínu z vměšování do voleb a demokratického systému země. Zareagoval tak na novinářskou investigaci zakládající se na informacích kanadské rozvědky. Ta tvrdí, že ve federálních volbách v roce 2019 Peking financoval nejméně jedenáct kandidátů a jejich rozsáhlé zázemí.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Kanada je podle premiéra Justina Trudeaua cílem velké čínské vlivové operace. Peking – a další mocnosti – podle něj hrají s demokratickými režimy „agresivní hry“.

Premiér tak v pondělí odpověděl na investigaci zpravodajského serveru Global News, která mimo jiné detailně popsala údajnou snahu Číny financovat nelegální síť podporující nejméně jedenáct federálních kandidátů kandidujících v parlamentních volbách v roce 2019.

Tato obvinění shodou okolností přišla ve stejný den, kdy blízký spolupracovník Vladimira Putina, byznysmen Jevgenij Prigožin oznámil

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Čína

Kanada

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější